Читај ми!

Коалиција СЛС-а и ГИ "Српска"?

Лидер Самосталне либералне странке (СЛС) Слободан Петровић, који је и заменик премијера Косова, рекао је да очекује да СЛС и Грађанска иницијатива Српска уђу у коалицију за предстојеће парламентарне изборе на Косову. У ГИ Српска кажу да су спремни за изборе и да ће настојати да остваре јединствен наступ са осталим српским организацијама и појединцима на Косову.

Петровић је за агенцију Бета рекао да СЛС и ГИ Српска већ дуже време воде разговоре о коалицији за предстојеће парламентарне изборе на Косову.

На питање када очекује да би споразум о коалицији могао бити потписан, Петровић је рекао да не зна тачно јер пре тога мора да прочита садржај евентуалног коалиционог споразума.

Према његовим речима, постоји обострана жеља две највеће српске политичке опције на Косову поделе политичку одговорност за будућност српске заједнице на том простору.

"Ми смо били спремни да и раније уђемо у коалицију али наши партнери су чекали да виде по ком ће се закону ићи на изборе и да ли ће скупштина Косова бити распуштена. Сад је то познато и стекли су се услови да се наши досадашњи разговори о коалицији реализују", рекао је Петровић.

Истакао је да већ данас очекује неке активности поводом стварања предизборне коалиције.

Директор Грађанске иницијативе Српска Владета Костић рекао је да је та организација спремна за косовске парламентарне изборе и да ће настојати да оствари јединствен наступ са осталим српским организацијама и појединцима на Косову.

"Српска је спремна за изборе када год буду. Питање је да ли ће бити 8. или 15. јуна, али смо ми спремни", рекао је Костић за агенцију Бета.

Према његовим речима, Српска је спремна на разговоре о заједничком наступу са свим политичким странкама и чиниоцима из српске заједнице на Косову којима су општи интереси изнад политичких и партијских.

"Није ту реч само о Самосталној либералној странци, већ има много партија и појединаца са којима ћемо покушати да остваримо јединство пред изборе. Добар знак је јединство које су српски посланици показали у Скупштини Косова при покушају трансформације Безбедносних снага Косова у оружане снаге", рекао је Костић.

Градоначелник Грачанице и један од лидера ГИ Српска Бранимир Стојановић рекао је да у тој странци још није било разговора о евентуалним коалицијама.

"У органима ГИ Српска још нисмо разговарали о томе да ли ћемо излазити на предстојеће косовске парламентарне изборе нити да ли ћемо у случају учествовања на изборима, наступати у коалицији с неким", рекао је Стојановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара