Белић државни секретар у Министарству просвете

Влада Србије поставила је директора београдског Института за физику доктора Александра Белића за државног секретара у Министарству просвете, науке и технолошког развоја.

Александар Белић је од 2011. године директор Института за физику, подсећа Танјуг.

Белић се бави аналитичким и нумеричким проучавањима комплексних физичких система, а посебно класичних и квантних вишечестичних система. До сада је објавио више од 80 научних радова.

Дипломирао је физику 1985. године као студент генерације на Универзитету у Београду. Од 1985. до 1991. је био на последипломским студијама на Универзитету Илиноис где је био добитник престижне Ф. Т. Адлер стипендије, објављено је на сајту Института за физику.

Докторирао је 1991. године, а од 1992. до 1994. био је на последокторским студијама у Међународном центру за теоријску физику у Трсту.

Руководилац је и један од оснивача Лабораторије за примену рачунара у науци на Институту за физику у Београду. Ова лабораторија је 2006. године проглашена за ЕУ центар изврсности за рачунарско моделирање комплексних система.

Од 2010. руководи најбоље оцењеним научним пројектом у Србији (Моделирање и нумеричке симулације сложених вишечестичних система). До сада је био руководилац десетак ФП6 и ФП7 пројеката.

Члан је управних одбора свих већих ЕУ пројеката из области суперрачунарства, а био је члан државног преговарачког тима за добијање статуса земље чланице у ЦЕРН-у.

Члан је Управног одбора Истраживачке станице Петница, Комисије за сарадњу са ЦЕРН-ом, као и Комисије за разматрање и припрему материјала Фонда за младе таленте Србије.

Координатор је и оснивач Академске и образовне грид иницијативе Србије и покретач Националне суперрачунарске иницијативе "Плави Дунав".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се