Груписање опозиције на помолу

Политичке партије које нису прошле цензус на изборима преговарају о заједничком деловању. Хоће ли ванпарламентарни статус удружити дојучерашње ривале?

Изборни резултат навео је политичке партије које нису прешле цензус да разговарају о заједничком деловању. Преговори ЛДП-а и УРС-а су почели, а спекулације да странка Бориса Тадића преговора о уједињењу са странком Душана Петровића, из Нове демократске странке демантују. Ипак, чини се да је на помолу груписање српске опозиције.

Ванпарламентарни статус упутио је ЛДП и УРС једне на друге. На томе се, тврде, неће зауставити.

"Заједно за Шумадију је била регионална странка. Она ће се основати поново са нешто мало промењеним именом и биће регионална странка. Разговараћемо са другима и већ разговарамо са некима. Вољни су за разговоре, неки од њих су парламентарне странке, неки нису", каже Верољуб Стевановић из УРС-а.

О томе ко може сести са друге стране стола широко посматра и ЛДП. Идеја новог ДОС-а није им била страна ни пре избора. Сада су разговарали са локалним лидерима за које верују да могу да представе заједничке идеје на локалу.

"Био је разговор са Стевановићем и Калановић, а разговори трају. Надам се да ће сарадња бити продубљена, да ћемо успети да формирамо групацију која ће успети да да одговор на све ствари које су нам битне у Србији. Ми се крећемо у уобичајеном ритму, ЛДП се никада није везивала за институционалне ствари, да нама је битно да ли седимо овде или онде", каже Јован Најденов из ЛДП-а.

Иако се спекулисало да ће део мартовске изборне коалиције, НДС и Заједно за Србију, прерасти у једну политичку партију, из странке Бориса Тадића негирају да је било разговора о томе.

"Такве одлуке ће се доносити искључиво спрам процене које решење је најделотворније за ефикасно опозиционо деловање. Функционалност опозиције се неће постићи вештачким удруживањима спрам партијских интереса, нити је функција медија да се такмиче у погађању форме и састава тих удруживања", саопштио је НДС.

Душан Петровић потврђује да се разговара о заједничком наступу у парламенту, али не и о спајању странака.

"Ствари морају да се десе природно, не треба вршити насиље над чињеницама. Сви смо фокусирани на политичке прилике, оно што је важно треба одвојити форму од суштине и бавити се суштином. За то се залажем и оптимиста сам ", каже Петровић из ЗЗС.

У српској опозицији аналитичари виде два фронта, али не разазнају њихове лидере - са једне стране десни блок у који би могли да уђу радикали, Двери и ДСС, а са друге фронт груписан око раније поставе у Крунској.

"Та нова опција мора да направи двоцифрен рејтинг, не на изборима, избори су још далеко - за четири године, али у неким истраживањима крајем и почетком следеће године. Мора да освоји 20-25 одсто гласова и да буде конкуренција СНС", каже аналитичар Ђорђе Вуковић.

Прегруписавање, тврде, није неочекивано. За ванпарламентарне странке то је покушај да странке практично преживе. За парламентарне, то је начин да своје идеје супротставе огромној већини у Скупштини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се