Селаковић: Убрзати решавање радних спорова

Недопустиво је да се рокови за решавање радних спорова не поштују, рекао је министар правде Никола Селаковић. Додао је да су дисциплински органи Високог савета судства почели да раде свој посао те да се нада да ће ефекти њиховог рада ускоро бити видљиви.

Радни спорови по закону треба да се решавају по некој врсти убрзаног, хитног поступка, рекао је Селаковић и додао да се рокови који су законом постављени се најчешће не поштују, јавља Танјуг.

Према његовим речима, разлози који се тичу правосуђа и његовог споријег, лошег и неефикасног рада биће решавани нарочитим поступањем дисциплинских органа Високог савета судства.

Истакао је да је на иницијативу председника Врховног касационог суда и самим тим председника Високог савета судства покренута много интензивнија активност након именовања нових дисциплинских органа.

"Неажурност у раду судија цениће и кажњавати саме судије што је неки идеал коме смо тежили, а који ће сада добити шансу да се покаже на самом делу", рекао је Селаковић.

Према његовим речима, апсолутно је недопустиво да имамо спорове који је требало да буду решавани за шест месеци, а који нису решени по три, три и по и четири године када је реч о радним споровима или су једноставно судије биле лење па нису хтеле по више од три године да израде одлуку.

"То је апсолутно недопустиво и дисциплински органи Високог савета судства су почели, у току је анализа, да раде свој посао и надам се да ће ефекти њиховог рада ускоро бити видљиви", рекао је Селаковић.

Што се тиче инспекције, он је навео да нас у последњем кварталу ове године очекује доношење Закона о инспекцијском надзору који ће објединити рад свих инспекцијских служби у Србији и много боље дефинисати начин спровођења инспекцијског надзора.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је да ће један од приоритета министарства на чијем је челу бити бољи и ефикаснији рад инспекција које су под одговорношћу тог министарства.

"Урадићемо све што је у нашој надлежности да корпус права првенствено сачувамо, а оно што имамо некако и унапредимо. Један од фокуса министарсва биће и појачан рад како инспекција рада, тако и инспекција за безбедност на раду", рекао је Вулин.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво