Читај ми!

Финансијске извештаје дугује 37 странака

Агенција за борбу против корупције поднеће захтев да се против 37 политичких странака и 66 група грађана покрене прекршајни поступак зато што још нису предале годишње финансијске извештаје.

Саветник у Служби за контролу финансирања политичких субјеката Предраг Кнежевић рекао је Танјугу да од око 97 политичких странака, 37 до сада није испунило обавезу да достави извештаје, између осталих УРС, Народна сељачка странка, Нова странка и неколико мањинских странака.

Од 90 група грађана 66 није поштовало закон, каже Кнежевић, док су 24 групе грађана доставиле извештаје на прописаном обрасцу.

Указујући на то да је мала вероватноћа да ће приспети још неки извештај, Кнежевић је подсетио да су политички субјекти, којих је у Србији 187, имали рок да до 15. априла доставе електронску верзију извештаја, а затим још осам дана, закључно са 23. априлом, да ту верзију и писаним путем, уз потпис и печат овлашћеног лица, доставе Агенцији.

Извештаји се сматрају поднетим уколико у Агенцију стигну и у електронској и у писаној форми.

"Против политичких субјеката који нису поднели годишње финансијске извештаје Агенција ће поднети захтев за покретање прекршајних поступака", рекао је Кнежевић.

Упозорио је и да су за неподношење годишњег финансијског извештаја предвиђене новчане казне - од 200.000 до 2.000.000 динара за правна лица и од 50.000 до 150.000 за одговорно лице у политичком субјекту.

Кнежевић подсећа да је до сада, од примене Закона о финансирању политичких субјеката, Агенција поднела 28 захтева да се покрене прекршајни поступак због изостанка годишњег финансијског извештаја, те да су у међувремену донете три пресуде.

У два процеса су досуђене новчане казне од по 200.000 динара за политичку организацију, а по 50.000 динара за одговорно лице, док је у једном случају казна за правно лице била 100.000 динара, а за одговорно 50.000 динара.

Истакао је и да ће Агенција сачекати неколико дана уколико у међувремену стигне још извештаја за 2013. годину, а да ће онда започети с контролом садржаја извештаја који су достављени.

За сада није покренут ниједан поступак због тачности података, али Кнежевић каже да се убудуће може и то очекивати, те објашњава да је значај годишњих извештаја у томе што приказују целокупно пословање политичког субјекта у току једне календарске године, односно све приходе и трошкове, али и имовину којом та странка или група грађана располаже.

Важан сегмент извештаја су и трошкови изборне кампање, уколико је избора у тој години било, а Кнежевић подсећа да их је у 2013. било десет.

Обавезу да доставе годишње финансијске извештаје, као и извештаје о прилозима и имовинама уз претходно прибављање мишљења овлашћеног ревизора имају све регистроване политичке странке и групе грађана које имају представнике у представничким телима.

У 2013. години ту обавезу имало је 97 политичких странака и 90 група грађана које имају освојене мандате, а тиме и неке приходе из јавних извора.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво