Читај ми!

Србија неће кварити односе са Русијом

Председник Владе Србије Ивица Дачић рекао је да се Србија неће прикључити мерама против Руске Федерације и да неће морати да квари односе са Русијом. Гласање у Парламентарној скупштини Савета Европе, Дачић окарактерисао као "политички егзибиционизам неких политичких странака" из Србије.

Вероватно ће нас притискати, али ми нећемо кварити односе са Русијом, рекао је Ивица Дачић новинарима после церемоније обележавања 69. годишњице пробоја Сремског фронта и окончања борби за ослобођење Србије у Другом светском рату, преноси Танјуг.

Премијер је истакао да Србија поштује територијални интегритет и суверенитет сваке чланице УН, али с друге стране, како је нагласио, сигурно се неће придружити мерама против Русије.

Дачић је напоменуо да Србија има два принципијелна става која су, како је рекао, он и први потпредседник владе Александар Вучић, више пута објашњавали високој представници за спољу политику и безбедност ЕУ Кетрин Ештон.

"Ми смо то рекли Кетрин Ештон иако то није хтела ни да нас пита", рекао је Дачић.

Напоменуо је да је Ештонова у разговорима са њима била коректна и рекла да "сви најављују то да ће нас она притискати" у вези са Русијом, али она то ипак није учинила.

Дачић је оценио и да је оно што се десило приликом гласања у Парламентарној скупштини Савета Европе "један политички егзибиционизам неких политичких странака које не воде рачуна о већинском расположењу народа у Србији".

Додао је да је битно то да су владајуће странке имале јасан став и гласале против мера према Русији.

"Русија никада није била против Србије, никада нам није увела санкције нити друге мере против наше земље и Србија ће сигурно то поштовати и вратити истом мером", нагласио је Дачић.

"Нећу водити преговоре о Косову"

Ивица Дачић је подвукао да, после конституисања нове владе, неће водити преговоре о Косову, наводећи да о местима у будућој влади још није разговарано.

"Ја нећу водити преговоре о Косову јер постоји договор да је то питање на премијерском нивоу тако да ће то радити нови премијер Србије Вучић'', рекао је Дачић и додао да ће у тим преговорима учествовати колико год може и уколико буде позван да помогне.

Поводом наставка разговора о влади, Дачић је рекао да са Вучићем разговара сваки дан по неколико пута јер, како је рекао, раде заједно.

Према његовим речима, он и Вучић су јуче и претходних дана разматрали разне теме док се истовремено у јавности прави спектакл када ће и да ли разговарати.

''Србија има много проблема на које је неопходно што пре дати одговоре'', истакао је Дачић и додао да за сада нема ништа ново када је реч о тим разговорима.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара