Читај ми!

Повереник казнио Министарство природних ресурса

Повереник за информације од јавног значаја изрекао је казну од 20.000 динара Министарству природних ресурса, рударства и просторног планирања јер је одбило да, на основу ранијег решења Повереника, достави Студију оправданости пројекта изградње канала Дунав-Морава-Вардар свима који су тражили тај документ, саопштила је "Транспаретности Србије".

Министарство је, решењем Повереника од 4. априла, добило рок од два дана да уплати казну, али и да омогући увид јавности у Студију, а у противном, наставиће се поступак извршења решења Повереника, изрицањем нове казне у износу од 180.000 динара, преноси Танјуг.

Транспарентност је у фебруару поднела Поверенику предлог за спровођење административног извршења, како би се омогућило добијање информација које је тражила у октобру 2013. године.

Тада је, како је саопштено, из Министарства прво одговорено да не могу да доставе Студију јер се једина копија налази код министра, а да је он на путу.

Потом је Министарство, како се тврди у саопштењу, обавестило Транспарентност да Студија не може да се достави јавности јер се чланови Владе нису упознали са њом.

Повереник је у јануару донео решење којим се налаже Министарству да достави студију тражиоцима, а тај документ је тражило неколико невладиних организација и новинара.

У Транспарентности сматрају да је недопустива пракса, "да се уз бесмислена или правно неутемељена образложења", важни документи крију од јавности, као и да се "поиграва са новцем пореских обвезника тако што државни органи, уместо да поступе по извршним решењима, долазе у ситуацију да плаћају новчане казне".

Случај са Студијом о изградњи канала је, тврде у Транспарентности, "показатељ недовољне транспарентности владе када је реч о економским споразумима са партнерима из иностранства и изградњи инфраструктурних објеката".

Тајност докумената је, како се тврди, била заједничка одлика многих случајева из протеклих десетак година у којима се сада испитују злоупотребе.

"Уместо да јавно прокламована борба против корупције донесе суштинске промене у овој области, јавности и даље нису доступни документи као што су меморандуми о соларним електранама, закључени у доба претходне владе или споразуми између ЈАТ-а и Етихада", тврди се у саопштењу.

У Транспарентности сматрају да је потребно што пре усвојити измене Закона о слободном приступу информација од јавног значаја које су повучене из скупштинске процедуре након формирања владе 2012. године како се новчане казне због кршења закона не би плаћале из буџета, већ од стране одговорних руководилаца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво