Читај ми!

Мркић: Већина разуме став Србије о Украјини

Министар спољних послова Србије Иван Мркић рекао је да већина земаља чланица ЕУ има разумевања према ставу Србије о украјинској кризи. Мркић учествује на састанку министара иностраних послова земаља чланица ЕУ и земаља кандидата за чланство у Атини.

Шеф српске дипломатије је рекао да је Србија у разговору била пуно пута поменута, "у 90 одсто случајева крајње беневолентно" и са разумевањем у погледу позиције Београда према ситуацији у Украјини, преноси Танјуг.

"Ми смо објаснили како гледамо на читаву ситуацију и поновили оно што је већ свима познато - да ће ускоро бити оформљена снажна влада, сходно вољи наших грађана, који су се недавно одлучивали на изборима, и да ће та влада изнети своје ставове, не само принципијелне, него и неке ставове о појединим догађајима у вези с разним кризним жариштима, укључујући Украјину", рекао је Мркић.

На дневном реду састанка су биле теме попут Источног партнерства, а према речима министра то је криза у и око Украјине. Мркић додаје да је било и помена о Сирији и неким другим жариштима који су у такозваном јужном суседству ЕУ.

Шеф српске дипломатије рекао је и да је српска страна одговорила на све постављене упите и да су учесници састанка били задовољни свим одговорима.

Мркић је рекао да је разговарао и са Ештоновом, која му је укратко препричала садржај недавних разговора у Бриселу с премијером Ивицом Дачићем и првим потпредседником Владе Александром Вучићем.

"Договарали смо се о томе када би то могло да буде најзгодније да Кетрин Ештон дође у Београд и вероватно ће то бити пре краја априла", рекао је Мркић.

Министар Мркић је додао да је имао билатералне разговоре с више колега, од којих су унапред била заказана два - с министром спољних послова Шпаније Хосеом Мануелом Гарсија - Маргаљом и новом шефицом италијанске дипломатије Федериком Могерини.

У Атини је јуче и данас одржано неформално министарско заседање, којим је председавао Евангелос Венизелос, министар спољних послова Грчке, председавајуће ЕУ.

У саопштењу Министарства спољних послова Србије истакнуто је да је учешће Мркића на састанку у Атини још један у низу сусрета који указују на повишену динамику односа са ЕУ од почетка преговора о приступању Србије ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво