Читај ми!

Чекајући нове скупштинске сазиве

Нови посланици положиће заклетву за десетак дана, док ће градски одборници мандате потврдити 23. априла. Седницама ће председавати најстарији посланици, а помагаће им најмлађи. Како је РТС-у незванично потврђено, на челу и једне и друге институције биће представници СНС-а.

Један од 110 новајлија на Тргу Николе Пашића је и најстарији - осамдесетпетогодишњак, који увелико вежба за свој први радни дан у високом дому.

"Част ми је да председавам. Ово је посебан изазов", каже Милан Кораћ из ПУПС-а. "Мислим да ће то бити спој старости и мудрости и младих људи, и мислим да ћемо то обавити успешно", додао је Кораћ.

А, пре него што отвори петочасовну расправу, нови посланици ће свечано, после химне, положити заклетву.

Секретар Скупштине Јана Љубичић подсећа да ће се конститутивна седница одржати између 14. и 17. априла.

"Конституисање новог сазива има свечани карактер. Очекујемо и да носиоци листа буду тог дана у парламенту, тако да ће ту бити и лидери и страначки прваци", рекла је Љубичићева.

И док је у холу празно, у канцеларијама почињу припреме. Представници странака које нису прешле цензус, иселили су се из просторија, а они које тек чека четворогодишњи мандат, кажу, већ имају посла.

"Полако контактирамо с нашим посланицима", каже Дијана Вукомановић из СПС-а. Полако, додаје, објашњавају шта ће бити на седници, каква је процедура. "Добар део посланика нам је из бивших сазива", указује Вукомановићева.

Катарина Ракић из редова напредњака каже да су све време радили. "Ми смо овде свакодневно, нема посебних припрема, сем увођења нових људи који ће ући у парламент", каже Ракићева.

И преко пута, у Старом двору, спремни су за почетак.

Секретар Привременог већа Града Београда Горан Весић истиче да ће бити много посла, јер је, каже, потребно да се промени много одлука.

"Инсистираћемо на промени Статута и градске управе, зато и журимо са конституисањем, будите сигурни да ће седница бити и у мају и у јуну", рекао је Весић.

По завршетку конституисања, а пре избора и републичке и престоничке владе, бираће се руководства Скупштине Србије и Скупштине Града.

Како нам је незванично потврђено, на челу и једне и друге институције биће представници Српске напредне странке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво