Читај ми!

Берлин задовољан ставом Србије према Криму

Немачки амбасадор у Београду Хајнц Вилхелм изјавио је да је Немачка задовољна ставом Србије према ситуацији на Криму и да он лично разуме позицију Београда.

Вилхелм је истакао да је Немачка задовољна изјавом Александра Вучића да ће будућа влада поштовати територијални интегритет сваке земље, преноси Танјуг.

"Примили смо к знању да Србија неће увести санкције Русији. Није на мени да то коментаришем, али могу да разумем ту позицију, јер ни ЕУ није увела санкције Русији", рекао је Вилхелм новинарима у Београду.

На питање шта очекује од будуће српске владе, Вилхелм је рекао да се нада да ће нови кабинет спровести све реформе и имплементирати досад постигнуте споразуме.

Подсетио је да је лидер СНС-а Вучић јасно ставио до знања да жели да промени менталитет људи, да уведе тржишне реформе и стимулише привреду.

На питање да ли је могуће да се човек промени, Вилхелм је одговорио: "Наравно, ја се мењам сваки дан. Људска бића могу да се промене, могу да промене уверења ако за то постоје добри аргументи."

Истакао је да тај посао неће бити лак јер, премда влада има добре аргументе, нужан је разговор са свим кључним факторима у друштву, на пример када је реч о закону о раду.

"Ту треба разговарати са радницима, представницима синдиката, треба пронаћи консензус, али на крају треба донети одлуку, и сви треба да буду укључени у тај процес одлучивања", рекао је немачки амбасадор.

Србија, према његовим речима, треба да ојача и администрацију и посебно се посвети реформама у правосуђу.

Истакао је и да је одлазећа српска влада од 2012. урадила многе позитивне ствари и много тога у побољшању односа са суседима.

"Није реч само о економским везама, сигурно да оне помажу, али су важни и политички односи. Србија се сада доживљава као веома позитиван и конструктиван играч у региону и мислим да се имиџ Србије и мишљење о Србији побољшало", навео је Вилхелм.

Оценио је и да Србија и Немачка имају веома блиске односе, да је Немачка велики донатор и значајан трговински партнер, али је приметио да увек има простора за побољшање односа.

"Отварање преговора са ЕУ, учинило је Србију много атрактивнијом дестинацијом за улагање и очекујем још више немачких инвеститора", рекао је Вилхелм.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво