Читај ми!

Нова резолуција о Косову због нових околности

Саветница председника Србије Станислава Пак Станковић изјавила је да је нова резолуција о Косову потребна јер су се промениле околности у Србији и свету, али и због легитимитета наставка преговора са Приштином у Бриселу. Србија се неће сврставати на било коју страну у било каквим конфликтима, рекла је саветница председника Николића.

Председник Србије Томислав Николић није одступио од става да Србија никада неће прихватити једнострано проглашену независност Косова, али је ситуација у Србији и свету промењена и Скупштина зато треба да се изјасни о до сада постигнутом у преговорима са Приштином, као и о промењеним околностима, објаснила је Станислава Пак Станковић, преноси Танјуг.

Она је на конференцији за штампу рекла да је Резолуција о Косову и Метохији Скупштине у најширем могућем капацитету достигла свој максимум и да би нови сазив требало да се изјасни о ономе што је до сада договорено и да заузме став с обзиром на промењене околности.

Председник је, како је додала, у оквиру својих надлежности дао предлог, "јер право прати околности и регулише оно што се дешава како настају околности".

Ради пуног легитимитета наставка преговора и даље транспарентности, потребан је, како је нагласила, најшири консензус, а Скупштина је место за постизање договора свих у ком правцу ће тећи наставак преговора и с којим циљем.

"Кад преговарате, много је лакше када имате један акт," нагласила је Пакова. Председник се, подестила је Пакова, залагао и за изналажење трајног и одрживог решења за Косово и Метохију.

"То не мора да буде резолуција, али битно је да Скупштина заузме став како ће он изгледати", истакла је она поновивши да се став о томе да Србија никада неће признати једнострано проглашену независност Косова неће променити.

"Свесни смо ситуације да се формира такозвана војска Косова. Жалосна је чињеница да та информација није постојала у време потписивање Бриселског споразума, већ је било речи само о полицији, о чему је договор постигнут. У позадини свега тога, тајно, уз подршку неколико земаља формира се војска", објаснила је Пакова.

Чињеница да Срби на северу Косова нису наоружани и нису у војсци, додатно отежава даље разговоре, навела је она.

Председник, према њеним речима, осуђује формирање такозване војске Косова, али је спреман да о свему разговара, јер данас у Србији не постоје табу теме. Међутим, тешко је постићи политичку стабилност ако се нешто ради без знања друге стране, додала је она.

Пакова је указала на то да су добијена уверења НАТО-а и Кфора да та војска неће прећи на север и додала да је у то тешко поверовати када је један део народа без икакве заштите.

"Правна сигурност мора да важи за све, јер ако важи само за један део грађана, један народ, бесмислено је да постоје међународне институције и међународно право", поручила је она.

Пакова је указала на то да ће Београд апеловати да исти стандарди и аршини важе и за српски и за албански народ, и да грађани Косова и Метохије нађу модус вивенди у Покрајини.

Њихова будућност је у сарадњи, а ако не постоји или иде само тајним каналима, онда правна држава не постоји, нагласила је она.

Пакова је подсетила да председник Србије, од ступања на дужност пре нешто мање од две године, није одступио од онога што је обећао у предизборној кампањи, и да је, на његову иницијативу, дијалог са Приштином подигнут на највиши политички ниво.

Захваљујући Платформи коју је председник донео, постигнут је, како је додала, Бриселски споразум, чије потписивање је и један од разлога за добијање датума за почетак преговора са ЕУ. "Легитимитет преговорима дат је Резолуцијом Скупштине Србије", подвукла је Пакова.

Србија неће подржати санкције 

Србија се неће сврставати "на било коју страну у било каквим конфликтима и неће подржати санкције", јер њихове последице трпе само грађани а не политичка елита, и оне су средство које само подстиче криминал, истакла је Станислава Пак Станковић.

Она је рекла да Србија неће подржавати војно, већ само мировно решавање проблема.

Данас Србија, према њеним речима, нема непријатеље и снагу црпе и из давно заборављених пријатељстава од којих је неке активирала и после више деценија.

Говорећи о спољнополитичким активностима председника Србије, Пакова је истакла да председник Николић активно промовише имиџ Србије у свету и да непрестано добија позитивне реакције из света да се слика наше земље мења у позитивном смеру.

Србија је препозната као кредибилан партнер у разговорима, а основ сарадње Србије ослања се на широк спектар пријатеља у свету, рекла је саветница председника Николића. 

Такође је негирала као "чисту неистину" медијске написе да је ташта председника Николића добила дипломатски пасош и оценила да пласирање те информације има за циљ да минимизира веома успешну недавну посету Аустрији.

Када је реч о одликовањима, која су такође била предмет писања медија, Станислава Пак Станковић је истакла да се Србија одликовањима одужила бројним домаћим и страним личностима за њихово залагање за нашу земљу.

Такође је указала на то да је Канцеларија за представке и пројекте грађана примила више од 4.500 притужби, од којих 99 одсто нису у надлежности председника, и оне су прослеђене надлежним институцијама, а њихово решавање се даље прати. 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво