Читај ми!

Аналитичари очекују расправу о новој резолуцији

Политички аналитичари Дејан Вук Станковић и Предраг Симић сматрају да ће нови сазив Скупштине Србије разматрати ситуацију на КиМ и да је могуће да буде донета нова резолуција о тој Покрајини.

Предраг Симић сматра да је добар тренутак да нови сазив Скупштине Србије размотри ситуацију у вези са Косовом и Метохијом, без обзира на то да ли ће доносити и нову резолуцију.

Симић је у изјави Танјугу рекао да је прошло доста времена од претходне Резолуције о Косову, а да се у међувремену доста тога променило и на Косову и Метохији и у окружењу, попут потписивања Бриселског споразума, двадесетак рунди сусрета између Београда и Приштине.

"Доста тога је и имплементирано и реалност је доста промењена. Према томе, чини ми се да би ово био добар тренутак да са резолуцијом или без ње, будући парламент размотри до сада остварени напредак и да оцену", рекао је Симић.

Сматра да би нова резолуција имала функцију некаквог преговарачког оквира или мандата за даље вођење преговора са Приштином, поготово у условима када се појављују проблеми попут најаве Приштине да би могла да формира оружане снаге што не предвиђају ни Бриселски споразум ни Резолуција 1244 СБ УН.

Према његовим речима, све су то разлози који наводе да би скупштинска расправа, са или без усвајања резолуције у парламенту, свакако била важна.

О самом садржају евентуалне резолуције је, како сматра, прерано говорити, јер треба видети да ли ће се парламент обратити председнику и затражити нацрт резолуције, а упитан да ли очекује да се то догоди, Симић је рекао да се Николић практично понудио парламенту и тиме покренуо политичку иницијативу у оквиру својих уставних овлашаћења.

"Да ли ће то парламент учинити, зависи пре свега од владајуће политичке странке у скупштини, а док се парламент не формира, тешко би било прогнозирати, али мислим да је то врло вероватно", закључио је Симић.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић очекује да ће у Скупштини бити покренута расправа на тему нове резолуције о Косову, коју је председник Србије Томислав Николић поменуо јуче, оценивши да ће она бити у духу и слову Бриселског споразума, али и да ће се њоме констатовати да у Србији постоји политичка воља да се решавање косовског питања стави у шири оквир европских интеграција.

У изјави Танјугу указао је да није немогуће, с обзиром на сложеност питања какво је Косово, да буде усвојена нова резолуција, која ће, верује, верификовати досадашњу оријентацију државе Србије, то јест решавање у духу и слову Бриселског споразума.

Дејан Вук Станковић је изразио уверење да ће та резолуција добити подршку у парламенту.

"Да ли ће се у резолуцији појавити неки нови моменти везани за преговарачки процес, остаје отворено питање и зависи од процене Српске напредне странке, од става европских званичника и опште друштвене климе. Није искључено да се у некој неодређеној форми појави нови моменант који би се тицао регулисања односа Београда и Приштине", рекао је Дејан Вук Станковић.

Указујући да планирана измена изборног закона на Косову већ угрожава преговарачки процес, Дејан Вук Станковић претпоставља да ће то питање бити предмет јако тешких и деликатних разговора који следе у наредним данима и недељама.

Председник Николић је јуче, након најновије рунде дијалога у Бриселу, најавио могућност усвајања нове резолуције о Косову и Метохији у Скупштини Србије.

Он је додао да ће нова влада, имајући у виду осетљивост питања о којима се разговара у Бриселу, морати да изађе са стратегијом како да настави даље, а о томе ће морати да се изјасни и нови сазив Скупштине.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво