Читај ми!

Стефановић: Резолуција покриће за договорено у Бриселу

ДС ће размотрити сваки евентуални предлог будуће резолуције о КиМ који буде стигао у скупштину, рекао је функционер те странке Борислав Стефановић.

Јавност у овом тренутку нема довољно података да ли би то што је поменуо јуче председник Томислав Николић био документ који је "покриће за већ договорено у Бриселу или још један документ општег карактера", рекао је Стефановић.

Посланици ДС-а у будућем сазиву парламента свакако ће се изјаснити уколико текст резолуције стигне у парламент, рекао је Стефановић, преноси Танјуг.

Рекао је и да тек треба да се види шта је оно што власт покушава да уради тиме и у каквој је то вези са евентуалном променом Устава и доношењем дуго најављиваног уставног закона о Косову и Метохији.

"Нама се чини да у овој ситуацији власт покушава да кроз још једну продукцију папира направи покриће за ствари које су већ договорили, а које не стављају јавности на увид. Јавост нема довољно података шта би уоппште писало у тој резолуцији и зашто се она доноси, да ли би била прецизна у смислу покривања онога што су у Бриселу већ договорили или би била још једна општег карактера", рекао је функционер ДС-а.

Стефановић је оценио да би се у том случају таква резулуција "приближила гомили других које су пре тога усвојене у Скупштини Србије, а које, на жалост, нису биле исходиште ни завршна тачка било ког договора".

За Стефановића, како каже, није ништа ново Николићев став да се од постизања Бриселског споразума догодило више непредвиђених ствари, те да би разна дешавања у свету могла да пољуљају самоувереност Приштине, а Београд наведу да размишља о коначном решењу за Косово.

Он у томе не види ништа озбиљно, јер, како наводи, они врло добро знају да су промењење многе међународне околности због украјинске кризе, али исто тако знају и да је наша влада у тешкој стиуацији, јер је притиснута са свих страна да се одлучи кога ће подржати, а то је врло тешко у овој ситуацији.

У идеји за нову косовску резулуцију Стефановић види и потез којим "председник Николић покушава да се представи као човек који може да направи нешто ново у косовском питању, али зна да је, бар када је реч о Уставу, косовски статус решен".

Примећује да и косовски Албанци верују да је њихов статус решен, због чега сматра да је нереално очекивати било какав разговор на ту тему, а да то није нешто што има велику подршку међународне заједнице, која, међутим, како тврди, једноставно не постоји.

Председник Николић је јуче, након најновије рунде дијалога у Бриселу, најавио могућност усвајања нове резолуције о Косову и Метохији у Скупштини Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво