Читај ми!

Епархија забринута због третмана Ивановића

У саопштењу Епархије Рашко-призренске и косовско-метохијске истиче се забринутост због нехуманог третмана коме је у приштинском затвору изложен Оливер Ивановић.

Епархија Рашко-призренска и косовско-метохијска још једном је изразила најдубљу забринутост и протест због нехуманог третмана коме је у приштинском затвору изложен Оливер Ивановић, против кога је Еулекс пре више од месец дана покренуо истражни поступак због наводних злочина над албанским цивилима пре 15 година.

"У цивилизованом свету сваки човек је невин док се не докаже да је крив. Тако би требало да буде и са Оливером Ивановићем. Међутим, по ко зна који пут на КиМ, сведоци смо да се затворске власти и затвореници Албанци према Србима који су осумњичени за наводне злочине односе као према најгорим криминалцима", наведено је у саопштењу Епархије.

Епархија је обавештена да је Оливер Ивановић због нехуманог третмана у затвору започео штрајк глађу, као свој очајнички вапај пред очима јавности.

Еулекс и локалне косовске институције остају неме на његов захтев да му се омогући одбрана са слободе или барем да буде пребачен у затворску јединицу у Митровици, где би засигурно имао хуманији третман и могућност да га породица лакше посећује и да му пружа толико потребну моралну подршку, додаје се у саопштењу.

"Здравствено стање Оливера Ивановића се погоршава из дана у дан. Затворске власти му заузврат још прете самицом и изолацијом ако настави да одбија храну, док су албански затвореници на њега пре пар дана поново физички насрнули", предочила је Епархија Рашко-призренска.

Епархија истиче да иако као хришћанска институција не може да подржи штрајк глађу и стално апелује на Оливера да сачува своје здравље и снагу, исто тако не може а да не разуме да његов даљи останак у затворској јединици у Приштини у постојећим условима још више угрожава његов живот и има за циљ да га сломи и понизи као личност.

Епархија Рашко-призренска је најавила да ће се поново обратити међународним институцијама и страним дипломатским представништвима да се размотри захтев Ивановића, који је управо са тим институцијама годинама коректно сарађивао и константно указивао на потребу заједничког живота Срба и Албанаца на овом простору.

"Уколико се ова агонија Оливера Ивановића настави и поред свих апела који стижу ових дана Еулексу, то ће бити више него јасна порука претње и обесхрабрења свим Србима који желе да се праведно боре за интересе свог народа и будућност своје деце на Косову и Метохији", поручује Епархија у саопштењу.

Епископ Рашко-призренски Теодосије је, како се додаје, већ два пута посетио Оливера Ивановића у притвору и пренео му изразе подршке свештенства, монаштва и верног народа Епархије да са надом у Бога и правду Божију докаже своју невиност.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара