Читај ми!

Јаблановић: Приштина кочи формирање ЗСО

Седнице о утврђивању статута општина на северу Косова и њених симбола одржаће се 12. марта, рекао координатор Управљачког тима ЗСО Драган Јаблановић. Тиме би се створили услови за конституисање ЗСО, али у косовском уставу не постоје закони који регулишу организацију такве заједнице, истакао Јаблановић.

Градоначелник Општине Лепосавић и координатор Управљачког тима Заједнице српских општина Драган Јаблановић рекао је данас да су за 12. март у општинама на северу Косова заказане седнице о утврђивању статута општина и симбола (заставе, печата, логоа, грба).

"Скупштине општина Косовска Митровица, Звечан, Зубин Поток И Лепосавић разматрале су могућност да седница буде заједничка, али су се ипак одлучили за појединачне седнице", рекао је Јаблановић за агенцију Бета и додао да ће оне почети у 17 часова.

Напоменуо је да се статути тих општина међусобно разликују, али су усаглашени о питању печата, на којем је текст за све општине исти: у првом реду пише "Косово" у складу са Резолуцијом 1244 СБ УН, у другом реду назив општине, а у средини је грб општине.

"Усвајањем Статута и симбола скупштина општина створиће се сви технички предуслови за формирање Заједнице српских општина, рекао је Јаблановић, аи је истакао да то "Приштина кочи".

"Приштина није изменила своје законодавство које регулише ту материју, то јест у Уставу Косова не постоје закони који регулишу организацију такве заједнице, а у Бриселу је договорено да Статут и Заједница српских општина буде у складу са законима Косова и европским стандардима", рекао је Јаблановић.

Додао је да "једноставно не постоји законски оквир на основу кога би се написала преамбула Статута о формирању ЗСО".

Јаблановић је истакао да уколико Приштина не испуни обавезе из Бриселског споразума, уследиће консултације с Београдом.

"Ако Приштина мисли да на тај начин блокира формирање ЗСО, ми ћемо свакако пронаћи начин да делујемо, позваћемо се на Бриселски споразум или неке повеље ЕУ", рекао је Јаблановић.

"Ми смо спремни, нацрт Статута ЗСО је практично урађен, али немамо текст преамбуле", закључио је Јаблановић.

Приштински лист Коха диторе тврди да 11. марта истиче рок за усвајање статута општина, а да Срби са севера не желе да га напишу јер траже да буде статусно неутралан, те да ће то питање вероватно морати да буде решено на разговорима у Бриселу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво