Срби прете прекидом сарадње са Еулексом

Уколико међународне структуре на КиМ не спрече неоснована хапшења Срба и не омогуће да државни функционери Србије несметано посећују Покрајину, бићемо принуђени да прекинемо сваку даљу сарадњу са Еулексом, поручили су представници Срба са заједничке седнице у Звечану.

Представници Срба на Косову и Метохији упозорили су са заједничке седнице у Звечану да ће бити принуђени да прекину сваку сарадњу са Канцеларијом ЕУ у Приштини и Еулексом, уколико се притвореним Србима не омогући да се бране са слободе, не спрече неоснована хапшења и да државни функционери Србије несметано посећују Косово.

Председници српских општина на Косову, већина одборника четири општине на северу и тим за формирање Заједнице српских општина траже од међународне заједнице равноправан однос.

"Желимо да обавестимо све међународне представнике на КиМ да желимо праведан и коректан однос, али да нисмо спремни да будемо медијатори уколико се на улицама наших општина догоди народ, јер у тој ситуацији бићемо са својим народом, без обзира на то да ли они процењују да смо у праву или не", рекао је Горан Ракић, председник Општине Северна Митровица.

Затражено је да се хитно Оливеру Ивановићу и осталим ухапшеним Србима омогући да се бране са слободе, да се омогући државним функционерима Србије да несметано посећују Косово.

"Тражимо да Приштина и међународна заједница одмах престану са акцијама хапшења и застрашивања, и сталног подизања тензија у српским срединама на Космету", рекла је Ксенија Божовић, председница Скупштине Северне Митровице.

Председник листе "Српска" Владета Костић упозорио је да ће, ако се ови инциденти наставе и у наредном периоду, излазност Срба на Косову на изборима 16. марта бити минимална.

"Због ових инцидената српско становништво се плаши да учествује на овим изборима", рекао је Костић.

Са заједничке седнице у Звечану поручено је да најављено формирање косовских оружаних снага представља отворену претњу по безедност региона и Срба на Косову.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво