Читај ми!

Амбасадори: Много посла за нову владу

Србија треба да искористи историјску шанса коју нуди процес приступања Европској унији, поручују амбасадори водећих европских земаља. Истичући важност наставка реформи, упозоравају да нову владу чека много посла.

Нову владу Србије очекује много посла, али најважније је да се искористи историјска шанса коју нуди процес приступања Европској унији и наставе започете реформе, поручили су амбасадори водећих европских земаља.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт оцењује да преговори са ЕУ иду својим током у свим политичким околностима и да све иде по плану.

"Желимо да видимо после избора нову владу која веома снажно прати курс европских интеграција и битних реформи, не само у вези са најважнијим економским и структуралним реформама, већ и када је реч о реформи правосуђа", рекао је Девенпорт за Танјуг на маргинама Бизнис форума на Копаонику.

Амбасадор Немачке у Србији Хајнц Вилхелм сматра да нову владу очекују бројни задаци, важни и тешки изазови.

"Када је реч о политици, Београд треба да настави дијалог са Приштином, Бриселски споразум је само први корак", рекао је Вилхелм за Танјуг изразивши задовољство што се дијалог наставља и током предизборне кампање у Србији уз напомену да очекује његово интензивирање после избора нове владе.

"Србија на политичком плану треба да настави да игра конструктивну и активну улогу у целом региону", истакао је Вилхелм.

Према мишљењу италијанског амбасадора Ђузепеа Манца, највећи приоритети нове владе треба да буду постављање правила и њихова примена.

"Треба променити менталитет, али и применити тај нови менталитет", рекао је Манцо и додао да је суштина свега "владавина права, владавина права и владавина права".

Постављање тих правила би било јасна порука страним инвеститорима, јер би то значило да радници, новинари, судије, инвеститори знају која су им права, а које су дужности.

"То је и суштина Европе - шансе и одговорност, сада кад је Србија на путу ка ЕУ мислим да је то приоритет", навео је Манцо.

Амбасадор Француске Франсоа-Гзавије Денио истакао је да се Србија, сада после 21. јануара када је и званично отпочела преговоре са ЕУ, налази у радикално другачијој ситуацији.

"Када имате преговарате са ЕУ чији је циљ приступање том клубу, онда ствари морају да се промене", истакао је он.

Основна ствар је, како је навео, да ниједна будућа влада не може да се понаша супротно европским вредностима и принципима под изговором да се то радило у прошлости.

"Прошлост је прошлост. Али сада сте кандидат за приступање ЕУ и ствари морају да буду другачије, било да је реч о правосудном систему, медијима, области људских права или спољне политике".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво