Читај ми!

Влада: Војска Косова неприхватљива

Активности Приштине у правцу трансформације такозваних косовских безбедносних снага у класичну оружану војну формацију неприхватљиве су за Републику Србију и представљају кршење важеће Резолуције Савета безбедности УН 1244, саопштила Влада Србије. Влада тражи хитну седницу Савета безбедности УН.

Влада Србије је изразила дубоку забринутост поводом одлуке привремених институција самоуправе на Косову и Метохији о формирању "Косовских оружаних снага" и "Министарства одбране".

"Активности Приштине у правцу трансформације такозваних косовских безбедносних снага у класичну оружану војну формацију неприхватљиве су за Републику Србију и представљају кршење важеће Резолуције Савета безбедности УН 1244. Једино међународне снаге Кфора имају мандат за све војне аспекте безбедности на простору Косова и Метохије", наводи се у саопштењу Владе Србије.

Додаје се да такво деловање води дестабилизацији ситуације на Косову и Метохији и у супротности је са процесом нормализације односа Београда и Приштине.

Министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин рекао је претходно да ће Влада Србије затражити одржавање седнице Савета безбедности Уједињених нација због најаве формирања оружаних снага Косова и погоршања безбедносно-политичке ситуације на КиМ.

Вулин је, на конференцији за новинаре у Влади Србије, рекао да је Влада веома забринута због погоршања безбедносне и политичке ситуације на Косову и Метохији, почевши од каменовања српских ходочасника у Ђаковици, па до забране уласка грађана Србије на Косово.

Поводом ових скандалозних и вандалских дешавања још нигде није могла да се чује јасна и одређена осуда, каже министар.

Држава Србија се доследно држи својих обавеза, а уколико Савет безбедности УН сматра да је Резолуција 1244 ништавна, то треба да каже, рекао је Вулин и додао да у то не верује.

Према његовим речима, постојање косовских безбедносних снага јесте у складу са Резолуцијом, али формирање косовске армије је у супротности са Резолуцијом, како јужно, тако и северно од Ибра. Армија подразумева тешко наоружање на које, како је подсетио, право има само Кфор.

Вулин је рекао да ове најаве и актуелно стање узнемиравају Србе на Косову и Метохији.

Подсетио је да Србија има чврсте гаранције међународне заједнице, добијене током преговора о Бриселском споразуму, да косовске безбедносне снаге не могу да пређу на север Косова и Метохије под било којим изговором.

"Север је зона у којој не може бити било каквих оружаних снага. Имамо најчвршће међународне гаранције да нико из оружане формације Косова не може да пређе северно од реке Ибар", казао је он.

Насиље против Срба, како је додао, као да је постало свакодневица на Косову и Метохији.

С тим у вези Вулин је подсетио на хапшења у Штрпцу, задржавање Срба у притвору и поред писмених гаранција Владе Србије, забрану уласка министара Владе Србије на простор Косова и Метохије и јучерашњу несхватљиву забрану уласка представницима ДСС-а, што је немогуће оправдати.

Осуда задржавања грађана Србије

Влада Србије осуђује јучерашње задржавање Војислава Коштунице и Слободана Самарџића на прелазу Јариње и затражила је од Еулекса да објасни ко има право да заустави било ког грађанина Србије и поништи споразум о кретању, рекао је министар.

"Влада нема однос према било којој политичкој опцији, наш посао је да се избори на Косову и Метохији одвијају што боље и да што већи број грађана изађе, као и да сваки носилац идеје може да изнесе своје ставове", додао је Вулин.

Када је реч о штрајку глађу Оливера Ивановића, Вулин је рекао да је он изнуђен нехуманим, нељудским односом према њему, односом који брине не само његову породицу већ сваког Србина, како на Косову и Метохији тако и на целој територији Србије.

Ивановић штрајкује са јединим захтевом да га преместе у притвор у Косовској Митровици, што није никаква услуга већ само премештање у други затвор где може да се осећа безбедно, где не мора да страхује од других затвореника, рекао је Вулин напомињући да Ивановић није 20 дана изашао из своје ћелије.

Вулин је указао на то да решење овог питања не зависи од Приштине већ је у надлежности Еулекса.

"Реците нам већ једном хоћете ли му помоћи, не само њему већ и осталим притвореницима, и онима који су последњи ухапшени у Штрпцу", поручио је министар.

Додао је да је несхватљиво и то што је у Грачаници ухапшено двоје активиста политичке странке регистроване у Србији, који учествују на изборима у Србији, а који ће се одвијати и на Косову и Метохији, уз асистенцију ОЕБС-а.

Према његовом мишљењу, влада у Приштини на тај начин покушава да утиче на излазности Срба на парламентарним изборима у Србији.

"Срби имају право на изборе, који ће се 16. марта одржати по идентичном моделу као и 2012. године. Биће исти број бирачких места, иста процедура, исти број посматрача које је одредио РИК. Очигледно у Приштини сматрају да, ако већ то нису успели да спрече, треба да покушају да оборе проценат излазности Срба, да покажу како Србима наводно није стало до избора и да у будућности не треба више да се одржавају избори на Косову", закључио је Вулин.

Позив да се осуди паљење заставе Србије

Министар Вулин осудио је и паљење српске заставе на пријатељској утакмици репрезентација Приштине и Хаитија.

Подсетио је да је у јужном делу Косовске Митровице одиграна пријатељска утакмица која је договорена и организована у складу са Фифиним правилима, према којим не може да буде никаквих ознака државности Косова. Није било чак ни Фифине заставе, а на дресу Косова је морала бити звездица величине слова "О".

"Све је договорено, а онда као захвалност за то што је ФСС рекао да нећемо да бранимо ничијој деци да се баве спортом, али нећемо ни да дозволимо да спорт постане предмет решавања статусног питања и политике, запаљена је застава Србије, јавно, тако да Срби у Северној Митровици могу да гледају како гори", истакао је Вулин.

Упутио је критике представницима међународне заједнице што је изостала реакција.

"Очекујем да барем Фифа реагује", додао је министар и напоменуо да међународна заједница треба да каже да ли је прихватљиво палити српску заставу и вређати осећања једног народа.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво