Читај ми!

Мишчевић: Србија и Црна Гора заједно могу много

Србија и Црна Гора заједно могу много тога брже и боље да ураде на европском путу, обједињавајући капацитете и знања, попут области пољопривреде, транспорта, конкуренције, инфраструктурне сарадње, оценила Тања Мишчевић у Подгорици.

Црна Гора и Србија заједно могу много тога брже и боље да ураде на европском путу, обједињавајући капацитете и знања, оценила је у Подгорици српски преговарач са ЕУ Тања Мишчевић.

Учествујући на трибини о преговарачком процесу "Компаративна искуства Црне Горе и Србије" заједно са својим црногорским колегом Александром Андријом Пејовићем, Мишчевићева је рекла да Србија може много тога да научи и да се њене припреме базирају на свим документима које је Црна Гора представљала ЕУ током преговарачког процеса.

"Постоје многа питања која ћемо моћи заједно брже и боље урадити, обједињујући капацитете и знања, попут области пољопривреде, транспорта, конкуренције, инфраструктурне сарадње и осталих области, где се наслањамо једни на друге", прецизирала је Мишчевићева, јавила је агенција Мина.

Како су пренели подгорички медији, Мишчевићева је оценила да су највећи изазов поглавља 23 и 24.

"За нас је интересантно и поглавље 35, праћење свега онога што је договорено током дијалога између Београда и Приштине, које је у стању да заустави и убрза процес", поручила је Тања Мишчевић.

Упитана какви су трендови подршке грађана Србије на европском путу, Мишчевић је рекла да је на почетку истраживања, 2003. године, подршка била око 73 одсто, а да је због заморног процеса тај проценат пао.

"Дошли смо до тренда од око 53 одсто. У Србији нема никад више од 22 одсто грађана који су против чланства, а 68 одсто грађана је за реформе па и да нас не воде у чланство у ЕУ", навела је Мишчевићева.

Рекла је да је припрема за почетак преговарачког процеса Србије била доста тешка, иако од 2004. године своја права усклађују са правима ЕУ.

Србија, како је рекла, има добро знање и капацитете, и у преговоре улази спремна.

"Оно што тренутно радимо је дубље упознавање са правилима ЕУ и скрининга. Доста ствари је у усклађености правила. Учињено је доста тога квалитетно. Креиране су институције које су неопходне за усклађеност са стандардима ЕУ. Мањкамо у успешности спровођења, у примени усклађених закона и правила, који треба да допринесу бољем животу. И то су преговори који су најтежи - они који се воде код куће", појаснила је Мишчевићева.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво