Читај ми!

Обрадовић: Срби жртве геноцида у Хрватској

У Хрватској је геноцид извршен над Србима, а не обрнуто како то тврди хрватска страна, каже шеф правног тима Србије Саша Обрадовић. Србија није желела спор у Хагу, упркос великом броју жртава српског народа у Хрватској током рата, истиче Обрадовић. Сматра да ће хрватској страни бити тешко да докаже геноцид, иако ће бити речи о злочинима који су се догодили.

Шеф правног тима Србије Саша Обрадовић рекао је да је геноцид у Хрватској извршен над Србима, а не обрнуто како то тврди хрватска страна, и подсетио да је данас у тој држави, у поређењу са 1991. годином, остала једна трећина Срба.

"Ако је било геноцида - он је извршен према Србима током операције 'Олуја' и то је наш главни аргумент које ћемо изнети током ове расправе", рекао је Обрадовић новинарима након завршетка првог дана усмене расправе пред Међународним судом правде у Хагу.

Истакао је да Србија није желела овај спор упркос великом броју жртава српског народа у Хрватској током рата.

"Али до њега је дошло и ми се сада налазимо у фази која се може назвати историјском иронијом - српски народ је у држави Хрватској био тај који је доживео геноцид, познат свима, у Јасеновцу, Јадовну, Јастребарском у НДХ која је у то време обухватала и БиХ и Срем", рекао је Обрадовић.

Подсетио је да је председник Хрватске Фрањо Туђман и поред тога, у време НАТО бомбардовања Србије, поднео тужбу, јер је, наводно, српски народ током оружаног сукоба деведесетих година у Хрватској извршио геноцид.

"То је поднео хрватски председник који је био вођа сепаратизма, који је уништио некадашњу Југославију и који је изјавио, што ће бити документовано пред овим судом, 'да Срби из Хрватске треба да нестану'", каже Обрадовић.

"И нестали су. Данас их је остала једна трећина од оног броја који је постојао 1991. године, и четири пута их је мање него што их је било 1931. године, али о томе данас ништа нисмо чули", навео је Обрадовић коментаришући излагање хрватског правног тима.

Подсећајући да се данас у МСП-у могло штошта чути о српском национализму, о ЈНА, он је изразио уверење да се о геноциду у наредним данима "неће чути, јер га према хрватском народу није било".

Обрадовић је истакао да је наш тим свестан историјске одговорности коју има у овом поступку, истичући да Србија има добре доказе које ће изнети суду и јаке аргументе који се односе на примену Конвенције о спречавању и кажањавању геноцида.

Напоменуо је да се српски тим неће бавити политичким питањима, али да ће се у свом излагању идуће седмице сетити и жртава.

"Желимо да из тога изградимо бољу будућност два народа", нагласио је Обрадовић.

Саша Обрадовић је за РТС рекао да је оно што је чуо данас од хрватске стране предвидиво и да то не одступа много од писаних поднесака Хрватске.

Истакао је да ће и јавност ускоро моћи то да види на сајту Суда, када документи постану доступни јавности.

Обрадовић истиче да је геноцид кривично дело, злочин над злочинима, и да ће бити тешко убедљиво га приказати иако ће бити речи о злочинима који су се догодили.

Рекао је да две стране слушају једна другу, и да је циљ да се усменим аргументима Суд убеди да је једна или друга страна у праву. 

Мркић: Истина на страни Србије

Шеф српске дипломатије Иван Мркић изјавио је да су истина, право и чињенице на страни Србије, али да приоритет Владе Србије остаје изградња добросуседских односа, мир и стабилност у региону.

У изјави министра Мркића достављеној Танјугу каже се да је процес у Хагу од изузетне важности са аспекта утврђивања истине о догађајима који су се дешавали у прошлом веку на територији Хрватске.

"Србија није иницирала овај спор без обзира на бројне злочине почињене над српским живљем у грађанском рату на територији Хрватске. Показали смо како гледамо на будућност нашом спремношћу да се тужбе повуку. Међутим, познато је да договор није постигнут, јер Хрватска сматра да услови за повлачење тужби нису испуњени", навео је Мркић.

Шеф дипломатије је истакао да је став Србије да болна питања из прошлости треба сада оставити правним тимовима и Међународном суду правде, са уверењем да су истина, право и чињенице на страни Србије.

"Приоритет Владе Србије остаје изградња добросуседских односа, мир и стабилност у региону. Наш интерес и жеља је да трагични догађаји из прошлости не утичу на садашњи ниво билатералних односа, положај Срба у Хрватској и будућу сарадњу са Хрватском", закључио је Мркић.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво