Читај ми!

Дачић: Изузеци за забрану запошљавања

Разговараћу с надлежним министрима како би се отклонио проблем запослених на одређено време у судовима и на факултетима, рекао премијер Ивица Дачић. Прописи о забрани запошљавања у јавном сектору донети када је било неопходно да се утврде уштеде у буџету, истакао Дачић.

Премијер Србије Ивица Дачић рекао је да ће разговарати с надлежним министрима како би се отклонио проблем запослених на одређено време у судовима и на факултетима.

"Није била намера Владе да се додатно искомпликује живот одређеним институцијама, већ је била жеља да се ограничи неограничен ресурс могућег запошљавања у условима економске кризе", рекао је Дачић новинарима у Београду.

Истакао је да, према закону који забрањује запошљавање у јавном сектору у наредне две године, постоје изузеци, али уз одобрење комисије Владе Србије.

"Прописи су донети када је било неопходно да се утврде уштеде у буџету, а негативни ефекти у прописима морају да се анализирају и отклоне", рекао је Дачић.

Нагласио је да ће нова влада сва питања размотрити боље него претходна.

Дачић је додао и да су све странке подржавале увођење солидарног пореза, односно смањење зарада у јавном сектору већих од 60.000 динара, а да сада мењају став због избора.

Премијер је рекао и да новац од солидарног пореза иде на смањење дефицита буџета Србије.

Судови и факултети у Србији упозоравали су да им прети блокада рада због ограничења ангажовања броја запослених на одређено време предвиђеног изменама Закона о буџетском систему.

"Дани Арчибалда Рајса"

Премијер Ивица Дачић отворио је Четврти међународни научни скуп "Дани Арчибалда Рајса" поруком да је Рајс, поред тога што је оснивач прве државне полицијске школе у Србији, био и велики познавалац српског народа.

Дачић је на Криминалистичко-полицијској академији рекао да је Рајс по окончању Првог светског рата у којем је учествовао, остао у Србији и радио на утемељењу полицијског образовања.

Рајс је, додао је Дачић, наглашавао значај модернизације полиције, а основана претпоставка за то било је оснивање полицијске школе.

"Да је данас жив, занимало би ме шта би рекао. Али, оно што је као поука остало за нас јесте да будемо јединствени, да заједно дефинишемо своје националне и државне интересе и да као народ заједно идемо напаред", рекао је Дачић.

На свечаности је говорио и директор полиције Милорад Вељовић који је поручио да организовани криминал изазива висок степен опасности по стабилност читавих региона и да је зато потребан међународни одговор на те проблеме.

Читав регион Југоисточне Европе има исте проблеме са организованим криминалом и корупцијом, али и сличне правне системе за рад полиције, као одговор на то, подсетио је Вељовић.

На међународном научном скупу говорили си и декан Криминалистичко-полицијске академије Горан Милошевић, потпредседник Асоцијације европских полицијских колеџа и директор Академије за безбедност у Бечу Норберт Линтер и други.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво