Читај ми!

Србија и Хрватска, сарадња упркос тужбама

Неће бити повлачења међусобних тужби за геноцид, али судови нек се баве питањима из прошлости, а ми ћемо се бавити будућношћу, рекли су после састанка у Београду Весна Пусић и Александар Вучић.

Потпредседници влада Србије и Хрватске Александар Вучић и Весна Пусић поручили су да две земље неће повући међусобне тужбе за геноцид, али су сагласне да то питање не сме да оптерећује садашњост и будућност. Пусићева је допутовала у Београд само седам дана уочи почетка процеса пред Међународним судом у Хагу.

Теме разговора била су, како је рекао Вучић, сва важна питања. Поред међусобних тужби за геноцид, било је речи и о економској сарадњи, проблему несталих особа на којем инсистира хрватска страна, стамбеном збрињавању избеглица на којем инсистира српска страна, питању ћирилице и латинице.

Пусићева и Вучић рекли су на конференцији за новинаре да судови треба да се баве питањима из прошлости, а да званичници двеју држава треба да се баве питањима која су важна за садашњост и будућност.

Односи две земље треба да се поставе у реалне и прагматичне оквире, рекли су Вучић и Пусићева.

Четворонедељно изношење доказа пред Међународним судом у Хагу неће бити пријатно, али је на представницима власти у Београду и Загребу да не дозволе да се та атмосфера прелије на актуелне односе двеју држава, поручила је Пусићева. 

Хрватска министарка је поновила познати став Загреба да, упркос напорима, нису испуњени услови за повлачење тужбе за геноцид, пре свега они који се односе на решавање проблема несталих.

Србија, с друге стране, сматра да је учинила све што је било у њеној моћи.

"Не бежимо од тога да потражимо оне који су чинили злочине, али више података и трагова нисмо имали. Због младих људи сматрали смо да је погрешно улазити у тај поступак, а сада ће свако доказивати своје у судници. Ми свакако нећемо ћутати и чувати аргументе, али то не треба да подиже страсти у односима", рекао је Вучић.

Чак ни коначна пресуда неће ставити тачку на причу о узроцима рата и одговорности за ратна догађања, сагласили су се Пусићева и Вучић, али напомињу да ће то бити тема за историчаре, а не за политичаре.

"Не мислим да је лако ставити тачку, велика већина грађана и руководство у Хрватској сматрају да је Србија деведесетих извршила агресију, а у Србији сматрају да је Хрватска извршила најтеже етничко чишћење у Крајини и то неће променити никакав судски процес. Али, може да се промени живот људи", рекао је Вучић.

Упитана да ли ће Хрватска ометати Србију на европском путу због нерешених питања, Пусићева је одговорила да неће.

"Хрватска ће имати приступ који смо већ најавили. Постоје два дела пута ка ЕУ - процес и чланство, оба су важна, чланство нема смисла без реформи", рекла је Пусићева и прецизирала да ће Хрватска према свему што се тиче испуњавања критеријума из ЕУ имати исти став као и друге чланице, а да ће све остало што није део тога бити билатерално решавано.

"Интерес је да Србија удовољи тим критеријумима. Критеријуми су високи, али кратак одговор на питање је 'не'", додала је хрватска министарка.

На поклон 39.000 фотографија 

Вучић је Пусићевој, као што је и обећао приликом посете Загребу, уручио готово 39.000 фотографија територије Хрватске које је ЈНА снимила из ваздуха још шездесетих година прошлог века.

Пусићева је захвалила на поклону и рекла да ће Хрватској то олакшати решавање 800.000 захтева за легализацију.

Вучић је рекао да је на себе преузео реализацију штампања уџбеника на хрватском језику, које још није завршено, иако је било договорено, тако да ће деца која желе да уче из тих уџбеника ускоро то и моћи.

Нада се да ће Хрватска учинити све да заштити права српске мањине, као што то чини Србија када је реч о хрватској мањини.

"У Србији је немогуће да било ко руши, цепа табле на латиничном писму, надам се да ће се (у Хрватској) поштовати ћирилично писмо", истакао је Вучић.

Потпредседници влада Хрватске и Србије најавили су и да ће заједнички предложити ЕУ да помогне унапређење железничког саобраћаја, чиме би се путовање између Загреба и Београда скратило са седам на три сата.

О ситуацији у Босни и Херцеговини

Србија ће у Босни и Херцеговини имати улогу како то налаже и омогућава Дејтонски споразум, рекао је Александар Вучић додајући: "Нећете од мене чути ниједну реч против Босне и Херцеговине."

"Желимо да људи живе добро, али око тога треба да се сагласе представници сва три конститутивна народа", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је био изненађен колико су представници ЕУ имали идеја и предлога за решавање ситуације у БиХ, али и да је он имао много реалистичнији став, док је Пусићева рекла да Хрватска сматра да је необично важно да ЕУ задржи и интерес и присуство у региону, па и у БиХ.

"То што се зове умор од проширења не сме бити водећи принцип за напредак овог региона. То је мишљење које браним", рекла је Пусићева и додала да Хрватска има свој предлог за БиХ који разматра са европским партнерима.

На питање да ли се у хрватском Сабору заговара трећи - хрватски ентитет у БиХ, Пусићева је одлучно одбацила ту тезу рекавши да тако нешто уопште није на дневном реду, али да јесте модел стабилизације БиХ.

Шефица хрватске дипломатије састала се и са српским колегом Иваном Мркићем.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се