Читај ми!

Николић: Тадићу није место у Вучићевој влади

Теоретски је могуће али за мене незамисливо да Борис Тадић после избора буде у влади Александра Вучића и да обавља функцију министра спољних послова, каже председник Томислав Николић. Главне теме ових избора су економија и животни стандард, и онај ко жели да победи мора да понуди грађанима решење како ће живети боље, истиче Николић у интервјуу "Недељнику".

Председник Србије Томислав Николић каже да је теоретски могуће али за њега незамисливо да бивши председник Борис Тадић после избора буде део владе лидера СНС-а Александра Вучића и да обавља функцију министра спољних послова.

"Нисам сигуран да Тадић може да понуди нешто ново Србији, он је био председник Србије у два мандата, показао је све што зна, показао је све што уме. Не видим шта би ново Србији могао да понуди, а да раније није већ нудио. Какви су резултати његове владавине били, сви ми добро знамо. Такође, сви добро знамо и какви су били резултати владавине ДС-а под владавином Бориса Тадића", рекао је Николић у интервјуу Недељнику.

Упитан може ли да замисли ситуацију у којој Тадић постаје министар спољних послова, а он његов шеф кад је реч о вођењу спољне политике, Николић је рекао да је тако нешто незамисливо, иако је теоретски могуће јер се њихове спољне политике дијаметрално разликују.

Како је рекао, у Тадићево време дипломатско-конзуларна представништва нису имала праву функцију осим сервиса за председника и министра спољних послова у оквиру такозване шатл-дипломатије, а спољна политика се базирала на четири стуба и "била доста егоцентрично-формална".

"Спољна политика коју ја водим окренута је ка настављању пријатељстава и отварању пријатељстава широм света. Мислим да данас Србија нема непријатеље у свету, да се пријатељи данас не деле на важне и мање важне, већ су заиста сви готово једнако важни. Моја спољна политика је отворена, искрена, без увијања. Мислим оно што кажем, говорим оно што мислим", рекао је Николић.

Без мешања у постизборну комбинаторику 

На питање шта би саветовао Вучићу када је реч о коалиционим партнерима - да ли да остане са Дачићем, или да прави владу са Тадићем, лидером ЛДП-а Чедомиром Јовановићем или лидером ДС-а Драганом Ђиласом, Николић је рекао да не жели да се меша у постизборну комбинаторику, да треба сачекати да се виде резултати и да је убеђен да ће на основу тога успети да се договоре.

Коментаришући изјаве аналитичара у медијима у вези са помоћи коју је Тадић наводно пружио у формирању Српске напредне странке, Николић је рекао да Тадић није имао никаквог удела у томе.

"Кад сам изашао из СРС-а и основао СНС, учинио сам то уз помоћ људи који су ми се придружили и који су радили заједно са мном. Борис Тадић није био међу њима. Борис Тадић није помогао у формирању СНС-а. Као што он није помогао нама, тако исто не желим ни ја да се мешам у било које питање око формирања његове нове или старе странке", рекао је председник Србије.

Говорећи на тему избора и пласмана Српске напредне странке, чији је оснивач, Николић је рекао да разуме зашто Вучић каже да није све готово, јер се много пута у прошлости дешавало да истраживања јавног мњења погреше.

"Очигледно је да су се против Александра Вучића и СНС-а подигли многи утицајни и моћни људи, који ће зарад очувања онога што су претходних година стекли, свих привилегија, богатства, али и сопствене слободе, бити у стању да, не бирајући методе, покушају да Србију врате на старо, да не дозволе победу СНС-а и да поново успоставе средину у којој закон неће бити исти за све, као што је било до 2012. године", истакао је Николић.

Позив грађанима да "узму судбину у своје руке"

Председник Србије је позвао све грађане да 16. марта узму судбину у своје руке и изађу на изборе истичући да је најважније да избори прођу у миру и да грађани добију власт какву заслужују, која ће успети да Србију напокон сврста у ред модерних, развијених европских земаља и додао да је необичан осећај што први пут после 25 година не учествује директно у кампањи, али да је његово срце свакако уз СНС.

Николић је рекао и да су главне теме ових избора економија и животни стандард грађана, и да онај ко жели да победи на овим изборима мора да понуди грађанима решење како ће живети боље.

Упитан како тумачи висок рејтинг те странке и да ли му смета или прија толика популарност Александра Вучића, Николић је навео да је разлог томе што је СНС од преузимања одговорности, пре нешто мање од две године, унео нову вредност на српску политичку сцену, а пре свега принцип одговорности.

"Александар Вучић је човек велике енергије, с њим сам радио веома дуго и срећан сам што је народ показао да препознаје све што он ради. Мало је тога на шта бих могао још да га упозорим. Отпочела је борба против корупције и она мора да се настави у свим сегментима, без ограничења. То значи да сви они који учествују у тој борби морају с истим жаром и посвећеношћу да јој се посвете. Ако само једна карика у том ланцу ослаби, ланац пуца", рекао је Николић.

Николић се осврнуо и на опаске да је Вучићу једина права опозиција управо он, истичући да кад год медији немају о чему да пишу, они пишу о тобожњим сукобима између њих двојице.

"Александар Вучић и ја смо у контакту скоро свакодневно. Били смо, јесмо и бићемо. Откако је основан СНС, кад год медији немају о чему да пишу, они пишу о тобожњим сукобима између њега и мене, о сукобима између његових и мојих људи, а од свега тога на крају не буде ништа. Те приче се изнова врте, па је можда најбоље да их више и не коментаришем", рекао је Николић.

О Дачићу и Нобеловој награди 

Упитан о односима са премијером у техничком мандату Ивицом Дачићем а поводом Нобелове награде за мир, Николић је рекао да није у питању љубомора, без обзира на то шта ко каже и да остаје при свом ставу да је Дачић требало да јавно одустане од номинације.

"Што се тиче решења проблема Косова и Метохије, написао сам платформу за КиМ, на основу чега је касније Скупштина донела детаљан план. Активно смо сви учествовали у томе. Државна политика била је јасна, недвосмислена и искрена. Мислим да је таква политика показала и резултате које је препознао цео свет. Успели смо и да заштитимо интересе српског народа, у ситуацији у којој се тренутно налази", казао је Николић.

Упитан о стању у медијима, Николић је рекао да се није много тога променило што се тиче стања у српским медијима, јер "и даље велику контролу над њима има ДС, и/или интересне групе које су њој блиске".

Међутим, он је додао да и данас постоје медији који фабрикују вести против СНС-а, против државних органа и свега онога где нема ДС-а.

"Моји сарадници и ја свакодневно смо на мети таблоида. Тога сам био свестан и на почетку свог мандата и зато се трудим да у свом раду не посвећујем толико пажње ономе што људи пишу о мени и мом тиму. Резултати су ту да говоре о нашем раду", казао је Николић.

На питање како се осећао кад је чуо да Војислав Шешељ има дијагностикован рак, како гледа на цео тај процес у Хагу и да ли би волео да га види још једном у Београду, Николић је одговорио: "Свакако да ми није било пријатно. Без обзира на све што се десило, ја му желим све најбоље. Погодило ме је кад сам чуо да је болестан, и заиста сматрам да без разлога толико дуго лежи у Хагу. Наравно да бих волео да га видим још једном у Београду."

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво