Одобрено запошљавање у Агенцији и Комисији

Агенција за борбу против корупције и Републичка комисија за заштиту права у поступцима јавних набавки добиле су сагласност скупштинског административног одбора за заснивање радних односа са 10 нових лица и ангажовање једне особе по уговору о делу.

Скупштински Одбор за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања дао је Агенцији за борбу против корупције и Републичкој комисији за заштиту права у поступцима јавних набавки сагласност за заснивање радних односа са 10 нових лица и ангажовање једне особе по уговору о делу.

Директорка Агенције за борбу против корупције Татјана Бабић рекла је да је због обима посла потреба за попуњавањем нових радних места далеко већа додајући да су од Одбора затражили давање сагласности за заснивање радног односа за осам нових лица.

Указујући да је у том регулаторном телу од 123 систематизованих радних места непопуњено 43, она је најавила да ће ускоро од Одбора затражити сагласност за запошљавање посматрача изборне кампање уочи локалних избора у Београду, а у складу са недавно донесеним изменама Закона о буџетском систему.

"За прве три године рада Агенција је примила 1.260 представки, а само у прошлој 1.654, рекла је Бабић, додајући да је повећан обим посла и у Служби за решавање сукоба интереса, у којој је прошле године заведено 1.402 предмета, што је за више 500 више него у 2012. години.

Народни посланици су једногласно дали сагласност Агенцији за заснивање радног односа, наводећи да ако нека Агенција треба да име више запослених то је управо Агенција за борбу против корупције.

Ипак, народни посланик СНС-а Бранислав Блажић незадовољан је због великог броја захтева за давање сагласности за запошљавање наводећи да српска привреда то не може да издржи и да измене Закона о буџетском систему имају супротан ефекат.

Председник одбора, народни посланик СНС-а Зоран Бабић рекао да је до сада сагласност дата за запошљавање око 60 лица и да одбор није прекршио Закон о буџетском систему, док је посланик УРС-а Владимир Илић предложио да се уместо запошљавања нових људи преузму вишкови из државне администрације, што је подржала и директорка Агенције.

Повећање броја радника пропорционално обиму посла 

О захтеву се изјаснио и заменик председника Комисије за заштиту права у поступцима јавних набавки Ристивоје Ђокић напомињући да се та комисија обратила одбору са захтевима за добијање сагласности за заснивање радног односа са два државна службеника на неодређено време и предлогом за давање сагласности за ангажовање новог лица по основу уговора о делу.

Подсетио је да је Републичка комисија самостални и независни орган који обезбеђује заштиту права у поступцима јавних набавки.

Ђокић је истакао да постоји потреба за повећањем броја нових извршилаца сходно одредбама Закона о јавним набавкама који је почео да се примењује 1. априла.

"Значајно је увећање броја предмета. У 2013. примљено 1.595 захтева за заштиту права што је до сада највећи број захтева за заштиту права примљених у једној календарској године, рекао је Ђокић.

Скупштински одбор за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања дао је народном посланику Мехи Омеровићу позитивно мишљење за обављање друге јавне функције.

Омеровић је затражио од одбора да му да позитивно мишљење да као народни посланик може да обавља и функцију члана Надзорног одбора ЈП Завода за уџбенике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара