Кер-Линдзи: Што пре спровести болне реформе

Влада Србије мора да се обавеже да што пре почне да спроводи болне реформе "без вођења политичких расправа", оценио је британски стручњак за Балкан Џејмс Кер-Линдзи.

Почетак преговора о чланству Србије у Европској унији 21. јануара је важан догађај, али власти у земљи морају да се што пре посвете спровођењу болних реформи, оценио је  британски стручњак за Балкан Џејмс Кер-Линдзи.

"Влада мора да буде искрена са грађанима у вези са процесом приступања ЕУ. Без обзира што је почетак преговора о пријему Србије важан догађај, тиме се означава и почетак веома дугог и тешког процеса", објашњава у изјави за Танјуг Кер-Линдзи.

Он сматра да Влада Србије мора и сама да се обавеже да што пре почне да спроводи болне реформе "без вођења политичких расправа".

Осврнувши се на процес пријема нових чланица у ЕУ, Кер-Линдзи је навео да, иако се тај процес назива преговарањем, то "није тачно" јер, како каже, има мало маневарског простора за преговарање.

"Заправо је истина да једини маневарски простор постоји око тога кад закони морају да буду усвојени. У неким случајевима постоји простор за одлагање, али изузетно је ретко да се земља у потпуности поштеди од услова које мора да испуни", навео је британски стручњак.

Виши научни сарадник Лондонске школе економије и политике има поруку и за шефицу преговарачког тима Србије Тању Мишчевић.

"Као неко ко је пажљиво пратио процесе проширења, најбољи савет за шефицу преговарачког тима био би да 'своје битке пажљиво и умерено бира'", навео је он.

Како каже, "у већини случајева, боље је концентрисати се на то да се посао што пре обави како би се досегле предности пуноправног чланства".

"У годинама које долазе, на скоро сваки аспект живота људи у Србији утицаће стотине нових закона који ће морати да буду усвојени како би се осигурало да земља испуњава услове за чланство у ЕУ", наводи Џејмс Кер-Линдзи.

Док ће већи број ових закона, како каже Кер-Линдзи, у коначном исходу утицати на значајно побољшање у свакодневном животу српских грађана, многе од тих мера неће бити популарне.

"Влада ће морати да буде спремна на то", истакао је британски стручњак.

Кер-Линдзи напомиње да ће "питање Косова бити кључни елемент целокупног процеса приступања ЕУ".

"Ту ће морати да буду вођени важни разговори о томе како ће то бити решено", рекао је Кер-Линдзи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара