Читај ми!

Тадић: Спреман сам да водим ДС

Ванредни парламентарни избори су неопходни, каже почасни председник ДС-а Борис Тадић. Лидерство у ДС-у није ми циљ, али сам спреман да преузмем вођство уколико је то воља већине, додаје Тадић. Истиче да никада није тражио коалицију са напредњацима.

Почасни председник Демократске странке Борис Тадић сматра да су ванредни парламентарни избори неопходни, тврди да је лаж да је било када изјавио да је за коалицију са напредњацима и додаје да му лидерство у ДС-у није циљ, али да је спреман да преузме вођство уколико је то воља већине и у интересу остваривања циљева странке.

У изјави за Танјуг Тадић је инсистирао на томе да је битно да се одлуке у странци доносе у складу са уверењима и демократским принципима, а не у складу са калкулацијама како задржати функције или с претњама одузимањем тих функција, и тврди да ово није тренутак борбе за место лидера странке него за очување демократског духа странке на ком она почива.

Негирајући да је било када изјавио да је за коалицију са СНС-ом, Тадић каже да је очигледно да се "покушава исконструисати својеврсна поларизација са намером да се властитом противнику припише неодржив став, а да се тек онда дискутује и расправља са њим".

"То је опет прозирна антидемократска методологија својствена најмрачнијим политичким идеологијама. Поготово не дозвољавам да ми се приписују ставови који су донедавно припадали управо мојим унутарстраначким и ванстраначким опонентима", истакао је Тадић.

Објаснио је да је, говорећи о великим коалицијама, алудирао на то да су корисне за друштво у одређеним историјским условима и тренуцима, наводећи примере такве праксе у другим европским земљама у којима се управо формирају велике коалиције.

Наводи и да формирање коалиција зависи од много фактора, те да он не спада у групу политичара који такве одлуке доносе науштрб реалности, али ни науштрб идеологије и политике ДС-а.

"Ја се, дакле, никада нисам изјашњавао о тој коалицији, па нећу ни сада. Уколико бих то сада урадио то би био чист аматеризам, а препуштам другима да буду аматери", нагласио је почасни председник демократа.

У ДС-у не влада принудно једноумље

Поводом седнице Главног одбора заказане за 18. јануар, Тадић каже да се не ради о томе да ли ће он или неко други бити на челу странке, већ да је ДС странка у којој је увек било могуће изразити став супротан руководству и у којој не влада принудно једноумље, па тако, додаје, и одлуке које ових дана доносе одбори ДС-а показују да је та странка и даље једина демократска опција у Србији.

Тадић наводи да не може предвидети да ли ће седница ГО ДС-а донети "тектонске промене", али је поновио да нико не сме бити изложен било каквим претњама.

"То је принцип Демократске странке од оснивања до данас. У том смислу ову ситуацију сагледавам као израз демократичности, а никако као покушај уништавања јединства странке. Уколико не би постојао начин да се изрази незадовољство, то би представљало урушавање основних принципа на којима почива ДС, а само то би значило урушавање странке", наводи Тадић.

Не желећи да говори о томе зашто је ДС претходне године постизао тако лоше резултате на локалним изборима по Србији, Тадић је најавио да ће свој став о томе изнети на седници Главног одбора у суботу, јер би изношење става у медијима пре него што га изнесе на седници Главног одбора представљало директно кршење статута странке.

Упитан да ли су тачни наводи медија да је лидеру странке Драгану Ђиласу рекао да не може да буде носилац изборне листе, одговорио је: "Тај мост ћемо прелазити ако до њега стигнемо."

Залажући се за ванредне изборе, Тадић је навео да су пред Србијом задаци чије решавање захтева стабилну владу, оцењујући при томе да међу коалиционим партнерима у актуелној влади нема никаквог поверења, те да њихови потези не произлазе из њихових уверења већ из чистог утилитаризма.

За промену изборног система

Уз ванредне изборе Тадић се залаже и за промену изборног система, наводећи да само директни избори и промене Устава обезбеђују директну поделу одговорности, без чега је немогуће спровести неопходне реформе.

Упитан о својим највећим грешкама у време док је био на челу земље и странке, Тадић је поновио да је то кадровска политика, а себи, каже, посебно замера што није брже и одлучније смењивао оне које је требало смењивати.

Упркос томе верује да само ДС има снагу да мобилише квалитетне кадрове, док странке на власти, по његовој оцени, мобилишу људе попут Горана Весића.

"Таквима нисмо могли поверити ниједну одговорну функцију. Такви људи су били способни само за покретање интрига и најпрљавијих политичких акција условљених искључиво њиховом личном, политичком и финансијском користи. Такви кадрови су продукт грешака, а странке које их прихватају очигледно ће с њима тек проћи кроз искуство које је иза нас", оценио је Тадић.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се