Читај ми!

Нова странка: Србији потребан нови Устав

Србија од Бриселског споразума нема суверенитет на Косову, каже председница Савета Нове странке Весна Ракић Водинелић, оцењујући да је Србији зато потребан нови Устав. Истиче да би у Преамбулу Устава требало поставити европске интеграције као тежњу државе и грађана.

Председница Савета Нове странке Весна Ракић Водинелић оцењује да је Србији потребан нови Устав, јер од потписивања Бриселског споразума, како наводи, Србија и фактички и формално нема више суверенитет на територији Косова, чак ни на северу.

"У Уставу Србије постоје многе одредбе које се више, после првог Бриселског споразума, а биће их још, не могу применити", рекла је Ракић Водинелић је страначкој конференцији за медије.

Према њеним речима, Србија ризикује непримењивањем сопственог Устава, штп доводи до елиминације владавине права и отвара врата личној власти.

С друге стране, она предочава да се у Србији говори о изборима, да ли ће бити ванредних парламентарних, иако уставни услови за то нису испуњени и ствара се представа да све зависи од воље једног човека.

"Прво би, пошто су отворени преговори са Европском унијом, овог пута требало довршити конституисање државе, доношењем новог Устава или озбиљном ревизијом постојећег, који је пун мањкавости и неусаглашености", оцењује председница Савета Нове странке.

Према њеним речима, у Преамбулу Устава би требало јасно поставити европске интеграције, као тежњу државе и грађана Србије.

Истакавши да су на старту преговора Србије са ЕУ направљени само технички, не и политички кораци, Водинелић је оценила да уколико се настави тим темпом, тешко ће се испунити оптимистичне прогонозе о чланству Србије у ЕУ 2020. године.

Водинелић је рекла да је Нова странка спремна за изборе, али да се сада спрема само за београдске и да ће на њих, како сад ствари стоје, изаћи самостално.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се