Читај ми!

Одложене седнице општина, чека се Брисел

На неодређено време одложено одржавање заједничке конститутивне седнице четири општине са севера Косова. Чекају се резултати договора Београда и Приштине у Бриселу. У општини Партеш одржана свечана седница на којој су потврђени мандати одборника.

Заједничка конститутивна седница четири општине са севера Косова одложена је на неодређено време како би се сачекали резултати договора Београда и Приштине у Бриселу.

Министар задужен за Космет Александар Вулин претходно је рекао да Приштина опструише договор, као и да Бриселски споразум мора да се поштује. 

Новоизабрани градоначелник Косовске Митровице Крстимир Пантић рекао је новинарима у Косовској Митровици да одлагање ни на који начин не значи да ће се попустити пред притисцима Приштине и да ће "бити прихваћени грб и лого такозване Републике Косово".

"Једноставно желимо да дамо шансу нашој влади, преговарачком тиму да у Бриселу реализују оно што је договорено, а то је статусна неутралност и формирање скупштина општина у складу са бриселским договором", рекао је Пантић.

Према његовим речима, наредни датум одржавања седнице биће накнадно саопштен.

Председник СДП-а Оливер Ивановић рекао је да је данас одложена заједничка конститутивна седница четири општине на северу Косова јер нису усаглашени сви технички детаљи.

"Сигуран сам да је наше присуство било важно јер смо желели да демонстрирамо јединство са Републиком Србијом и њеним напорима да за нас обезбеди што боље услове за даљи живот и политички рад", рекао је Ивановић новинарима у Звечану.

СДП је претходно најавио да неће доћи на седницу јер она није добро организована.

Руководства општина на северу Косова траже да материјал за конституисање општина буде статусно неутралан, док Приштина наводи да се морају поштовати закони Косова. Седнице четири општине на северу Косова већ су једном због тога одложене, а данас је требало да буду одржане у 15 часова.

У Бриселу су данас у току разговори о проблему конституисања општина на северу Косова.

На првој седници Скупштине општине Грачаница данас је за председника већином гласова одборника изабран Владета Костић, а на седници Скупштине општине Партеш одборници су положили заклетву. 

Тиме је завршено потврђивање мандата градоначелника и одборника у општинама са српском већином у Косовском Поморављу, јер су у остале три општине - Ранилуг, Клокот и Ново Брдо, свечане седнице одржане још у децембру 2013. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво