Читај ми!

Вилхелм: У Немачку и даље без виза

Немачка засад не размишља о визама за Србију, рекао Хајнц Вилхелм. Тешко је и замислити укидање безвизног режима земљи које је почела приступне преговоре са ЕУ, рекао немачки амбасадор.

Амбасадор Немачке у Београду Хајнц Вилхелм изјавио је Танјугу да у Немачкој засад нико не размишља о евентуалној суспензији безвизног режима за грађане Србије.

Вилхелм је оценио да је, из политичких разлога, тешко замислити увођење виза земљи која је почела приступне преговоре са ЕУ.

Механизам за суспензију визних олакшица ступио је јуче на снагу у ЕУ, а Немачка је једна од земаља које су највише угрожене приливом лажних азиланата.

Вилхелм је навео да је у Немачкој од јануара до новембра прошле године 9.821 држављанин Србије поднео захтев за азил, што је за око 20 одсто више него 2012, када је поднесено 8.500 таквих захтева.

Србија је, према његовим речима, трећа земља по броју захтева за азил, после Русије и Сирије, али прва од оних држава чијим грађанима нису потребне визе за ЕУ.

Ипак, "тренутно нема никакве иницијативе у Немачкој за активирање тог механизма... Не разговара се о поновном увођењу виза грађанима Србије", рекао је Вилхелм.

"То би било веома лоше. Како да отворите преговоре о приступу ЕУ, а недуго потом да поново уведете визе тој земљи? То је из политичких разлога тешко замислити", рекао је Вилхелм.

Он је истакао да коначну одлуку о евентуалном активирању механизма доноси ЕУ, и да Европска комисија може да предложи такву меру на основу иницијативе једне или више држава чланица, али да ће при доношењу одлуке свакако узети у обзир и односе са земљом из које долазе азиланти.

"Чињеница да се отварају преговори са ЕУ биће сигурно важан аргумент при доношењу те одлуке", напоменуо је немачки амбасадор.

Берлин цени озбиљност Владе Србије

На питање када ће Немачка сврстати Србију међу земље сигурног порекла, што би допринело смањењу броја захтева за азил, Вилхелм је одговорио да се о тој идеји говорило прошле јесени, али да су онда уследили избори и формирање владе у Берлину.

"Нисам у току да ли има нових разговора, али (немачко) министарство унутрашњих послова о томе сигурно размишља. То је била тема прошле године, не знам зашто то још није учињено", рекао је он и додао да Србија, према његовом уверењу, испуњава услове да буде проглашена за сигурну земљу јер у њој нема систематског политичког прогона.

Известилац ЕП за Србију Јелко Кацин изјавио је претходно да ће 16. јануара у ЕП бити расправљано о његовом извештају о напретку Србије у евроинтеграцијама, у коме је Немачка позвана да Србију прогласи за земљу сигурног порекла кад су у питању лажни азиланти пошто, како је казао, и чланице ЕУ морају да обаве "свој део посла".

На питање која је граница која би могла да наведе Берлин да предложи активирање механизма, Вилхелм је одговорио да нови пропис ЕУ не даје никакве конкретне бројке, већ само помиње велики прилив лажних азиланата.

"Мислим да би, уколико би следеће године дошло 200.000 Срба, ситуација била другачија, али не верујем да се то може десити", додао је он.

Амбасадор Вилхелм је, такође, рекао да Берлин цени "то што Влада Србије схвата то питање веома озбиљно" и спроводи конкретне мере како би спречила злоупотребу безвизног режима.

Он је изразио задовољство због новог члана Кривичног законика који криминализује организовање одлазака лажних азиланата, као и строжих контрола на границама, али је позвао на опрез како би се избегло кршење људских права.

"Средњорочно гледано, потребно је створити повољнију економску климу, тако да број незапослених људи, који немају приходе, буде смањен, и људи онда неће морати да иду у Европу", оценио је Вилхелм, оценивши да проблем лажних азиланата не може бити отклоњен само превентивним и законским мерама, већ да је нужно и побољшање укупне економске ситуације.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво