Вулин: Приштина опструише договор

Срби на Косову и Метохији морају да имају легалне и легитимне представнике, а Бриселски споразум мора да се се поштује, рекао министар Александар Вулин. Представници Владе Србије и Срба са севера Косова дају све од себе да се компромис постигне како би општине почеле да функционишу, истакао Вулин.

Министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин изјавио је да Влада Србије и Срби са севера Косова дају све од себе како би се постигао компромис у вези одржавања свечаних седница скупштина општина на северу покрајине. Вулин је у Северној Митровици рекао да Приштина опструише договор око формирања општина на северу.

Вулин је изјавио да је одржавање свечаних седница на северу Косова ствар која се тиче одређеног законодавства и да је сигурно да су представници Владе Србије и Срба са севера Косова дали и да дају све од себе да се компромис постигне како би општине почеле да функционишу.

Вулин је у изјави новинарима у Косовској Митровици рекао да су изабрани представници Срба потпуно легитимни представници грађана и да су изабрани великим бројем гласача због чега нема разлога да се поставља питање њиховог легалитета.

"Само онај ко жели политичку нестабилност на Косову и Метохији имаће проблем са конституисањем скупштина општина, онај ко не жели да се Бриселски споразум спроведе, да се Заједница српских општина формира он ће стално тражити и измишљати нове разлоге зашто нешто не треба да се деси", рекао је он.

Вулин, је додао да Срби на Косову и Метохији морају да имају легалне и легитимне представнике и да се Бриселски споразум мора поштовати, а да ко год буде опструирао формирање скупштина општина мора да зна да ради против ове две ствари.

Упитан да каже да ли су само амблеми проблем за одржавање свечаних седница на северу Косова он је казао да симболи носе са собом и оно што представљају и да би било неодговорно са његове стране да излази са изјавом која би везала руке преговарачима.

"Тренутно се воде преговори у Бриселу, хајде да оставимо преговараче да покушају да нађу неко решење, решење које ће са једне стране очувати свима могућност да кажу да је максимум компромиса постигнут", истакао је Вулин.

Он је нагласио да су држава Србија и Срби на Косову и Метохији за компромис и да су то, како је оценио, уосталом показали изласком на изборе које није расписао председник Скупштине Србије.

Дакле постојала је воља за компромисом, овде је ОЕБС био тај који спроводио изборе и водио рачуна да гласачки листићи и бирачки материјал буде статусно неутралан а не Централна изборна комисија, подсетио је министар.

"Дакле када се хоће онда се може наћи компромис. Ја само не желим да скупштине општине на северу Косова и њихово конституисање постану жртва унутрашњих политичких питања Приштине",казао је Вулин.

Једино оправдање због којег нећете пронаћи компромис по овом питању јесу унутрашњи политички проблеми и захуктале припреме за изборе који треба да се одрже у Приштини у септембру, мислим да је то прескупо, да може изазвати нестабилност, разне проблеме и сумње, казао је Вулин.

Срби на КиМ нису урадили апсолутно ништа што није у складу са Бриселским споразумом ја их молим да тако и остане, закључио је Вулин.

Министар Вулин поделио је у северном делу Митровице кључеве 12 станова расељеним породицама.

Градњу станова финансирала је Канцеларија за Косово И Метохију Владе Србије. Градња је трајала 100 дана.  

За добијање станова поднето је било 250 захтева. Комисија за доделу станова је обишла све који су поднели захтеве и на основу критеријма одабрала 12 најугроженијих породица.

Министар Вулин је рекао да је на међународној заједници најавећа обавеза за смештај расељених породица, додајући да ће Влада Србије колико буде у могућности наставити да помаже интерно расељеним особама. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво