Угљанин: Решити проблем издавања личних карата

Надлежни органи треба да реше проблем издавања личних докумената на језицима националних мањина, које је утврђено правним поретком Србије, рекао министар Сулејман Угљанин.

Министар задужен за одрживи развој недовољно развијених подручја Сулејман Угљанин позвао је надлежне органе да реше проблем издавања личних докумената на језицима националних мањина, које је утврђено правним поретком Србије.

У саопштењу Угљанина подсећа да је Законом о личној карти, Законом о путним исправама, као и Законом о службеној употреби језика прописано да припадници националне мањине имају право да се користе својим језиком, писмом и правописом.

Такође, Угљанин је нагласио да употреба термина српско држављанство није у складу са прописима Републике Србије, те у том смислу такав термин асоцира на националну припадност, а не на припадност одређеној држави.

Угљанин захтева, у својству министра и "легитимног представника Бошњака", а пре свега од Министарства унутрашњих послова и Министарства правде и државне управе да дају писане инструкције надлежним органима у Србији који издају лична документа, како би се на тај начин омогућило националним мањинама да остварују своја права која су им загарантована Уставом и законима.

"Посебно скрећем пажњу на дискриминацију коју чине службе МУП и локалних самоуправа која издају лична докумената Бошњацима у Санџачким општинама", рекао је Угљанин и додао да се овим питањем бавио и Заштитник грађана који и раније указивао на овај проблем.

У складу са Уставом Републике Србије, додаје се, загарантовано је да се штите права националних мањина и гарантује њихова посебна заштита ради остваривања потпуне равноправности и очувања њиховог идентитета, гарантује право на очување посебности и право националним мањинама на коришћење свог језика и писма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво