Читај ми!

Без договора о правосуђу у Бриселу

Није постигнут договор о правосуђу, јер је Приштина остала при неприхватљивом захтеву да се у надлежност суда у Митровици укључе и албанске општине, рекао премијер Србије Ивица Дачић, након трилатералног састанка са Кетрин Ештон и Хашимом Тачијем. Стручна тела ће наставити да раде на решавању преосталих техничких питања, каже Тачи.

Премијер Србије Ивица Дачић рекао је у Бриселу да није постигнут договор о правосуђу, јер је Приштина остала при неприхватљивом захтеву да се у надлежност суда у Митровици укључе и албанске општине.

Дачић је након трилатералног састанка са Кетрин Ештон и Хашимом Тачијем нагласио да Београд остаје отворен за даље разговоре.

Рекао је да је Србија испунила све што се од ње тражило у области правосуђа, али да је приштинска страна одступила од договора инсистирајући на томе да се у надлежност суда у Митровици укључе и албанске општине.

"Желим да још једном истакнем наше принципијелно опредељење, а то је да сматрамо да и у овој области треба да се уважава реалност на терену, а то значи да се дође до практичног решења које је примењиво. То практично решење подразумева и да се мора имати у виду посебност четири општине на северу Косова и Метохије", истакао је Дачић.

Просто не би било добро да албански судија суди у Зубином Потоку или Лепосавићу, као што српски судија не би требало да суди у Ђаковици, каже Дачић. 

Како је рекао, захтев Приштине би значио да се четири српске општине на северу утопе у албанске општине на југу, што није у складу са Бриселским споразумом.

"Ови други предлози који су долазили са приштинске стране практично значе да ће север Косова бити обухваћен у једну албанску средину где ће Албанци чинити 65 до 75 одсто становништва. То за нас једноставно није прихватљиво", рекао је Дачић.

Премијер је истакао да се упркос свему нада да ће извештај високе представнице Кетрин Ештон у понедељак бити позитиван.

"Ако извештај буде објективан, видеће се да је Србија учинила апсолутно све да испуни услове за добијање датума (за почетак приступних преговора)", рекао је премијер Србије.

Експертске радне групе ће током викенда наставити да разговарају на ову тему, рекао је Дачић и додао да је могуће да ће у међувремену доћи до решења.

Дачић је рекао да се неће пре јануара поново састати са косовским премијером Хашимом Тачијем, али да очекује наставак дијалога у вези са другим темама као што је наплата царина и имовинска питања.

Претходно је косовски премијер Хашим Тачи рекао да је састанак био конструктиван и да постоји пуна сагласност о потпуном поштовању косовског правосудног система. Рекао је и да ће стручна тела наставити да раде на решавању преосталих техничких питања. 

Данашњи разговори у Бриселу о правосуђу на Косову најављивани су као кључни за одлуку Европског савета о заказивању прве међувладине конференције Србије и ЕУ која би требало да означи почетак приступних перговора с ЕУ.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара