Наплата дажбина на Брњаку и Јарињу

На прелазима Јариње и Брњак почиње наплата дажбина за робу која се увози из Србије. Српске локалне власти апелују да се поштује споразум. Приходи иду у фонд за развој севера Космета.

На административним прелазима Јариње и Брњак почиње примена прописа о протоку робе у складу са Резолуцијом Савета безбедности УН 1244 и споразумом ЦЕФТА која подразумева наплату дажбина на робу која из централне Србије улази на север Косова.

Иако се очекивало да ће се са наплатом дажбина почети у поноћ, како јавља Танјугов дописник са лица места, наплата ће почети од осам сати ујутру.

На Јарињу је све спремно за почетак наплате дажбина, на самом прелазу постављен је терминал једне од банака где ће бити плаћане дажбине.

На прелазу је ове ноћи стање уобичајено, али су приметне гужве. Поједини возачи који су око поноћи прешли овај прелаз, на путу између Рашке и Лепосавића рекли су да су чекали више од 25 сати да би из централне Србије ушли на Косово.

Километарски дуга колона камиона чека на улазак у Покрајину, а возачи се жале на спорост косовских цариника.

Представници косовске царине су саопштили да ће царињење робе која улази из правца централне Србије на Косово, а која је подложна царињењу, моћи да се обавља на самим прелазима Брњаку и Јарињу и да возила са робом, због царињења, неће више бити упућивана на царинске терминале унутар Косова, преноси Танјуг.

Тако на пример роба која је намењена Лепосавићу неће морати да се упућује на терминал у јужном делу Митровице, већ ће акциза и ПДВ бити наплаћивањи на самом прелазу Јариње.

На интегрисаном прелазу Јариње налазе се припадници Косовске полиције, МУП-а Србије, Еулекса и царине.

Градоначелници и председници привремених органа северне Косовске Митровице, Лепосавића, Зубиног Потока и Звечана позвали су привреднике и грађане севера КиМ да поштују пропис о протоку робе.

Како се наводи у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију, сва процедура на административним прелазима обављаће се на српском језику и биће статусно неутрална, а целокупна наплата пореза и ПДВ-а ићи ће у фонд за развој северног дела Косова и Метохије.

"Зато позивамо привреднике и грађане севера Косова и Метохије да у потпуности поштују споразуме које је потписала Србија, а који су у интересу свих грађана који живе и раде на овом делу територије Србије", наводе председници привремених органа и градоначелници.

"Сагласни смо да се споразум ЦЕФТА и одредбе Резолуције 1244 примењују и на северу Косова и Метохије као и у осталом делу Србије", наводи се у саопштењу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара