Читај ми!

Шта доноси посета Мила Ђукановића

Црногорски премијер Мило Ђукановић стигао у Београд, први пут после раздвајања Србије и Црне Горе. Заједничке интересе у области европских интеграција и економске сарадње дефинисаће са највишим званичницима Србије. Тема разговора биће и питања која раздвајају две земље.

После седам и по година, председник Владе Црне Горе Мило Ђукановић стигао је у дводневну посету Београду. С највишим званичницима Србије, како је речено, дефинисаће заједничке интересе у области европских интеграција и економске сарадње, али и разговарати о питањима која раздвајају две земље.

Наиме, осим декларативних изјава о томе да Србија и Црна Гора желе најбоље могуће односе, проблеми настали по раздруживању 2006. годинама се нису решавали.

После учесталих сусрета званичника две земље у последњих годину дана, први пут као представник самосталне Црне Горе Мило Ђукановић стигао је у Београд. Односи су у успону, слаже се с Београдом, братски, али су каже највише братски када су засновани на интересу. Председник Црне Горе је оптимиста.

"Очекујем да ће та посета остварити свој пуни циљ. Веома се радујем тој посети и она показује да наши заједнички пројекти имају своју пуну вредност, да у европским интерграцијама имамо партнерски однос, да смо у свим практичним потребама заједно и очекујем да ће та посета имати свој пуни ефекат", каже председник Црне Горе Филип Вујановић.

Овога пута, како се најављује, биће конкретизовани неки договори у обостраном интересу, пре света економски.

"Ти заједнички интереси су сигурно у области заједничког наступа према евроинтеграцијама, политичким консултацијама о најважнијим државним темама и дефинисању наших економских интереса, пошто је Црна Гора наш велики спољнотрговински партнер", каже председник Владе Србије Ивица Дачић.

Упркос томе, седам и по година од раздвајања још није успостављен платни промет између две земље. Тридесеточасовно путовање возом од Београда до Бара пре три месеца, најбоље доказује колико су питања од значаја за грађане две земље била запостављена.

Годинама се нису решавала ни идентитетска питања, а питање двојног држављанства, чини се, још дуго неће бити решено.

Историчар Предраг Марковић каже да је занимљиво да су и хлеб и погача у рукама Мила Ђукановића.

"Наша држава не прави проблеме Црногорцима, једини проблеми су они које је направила црногорска држава, то је заступљност Срба у државној администрацији Црне Горе, то су кулутрна права Срба и то је бирачко право Црногораца насељених у Србији", каже Марковић.

Званични Београд каже да односе с Подгорицом жели да растерети оспоравања црногорске државности, али тражи да улица буде двосмерна.

"Ми смо волели да и Црна Гора има такав однос према ставовима Србије када је реч о нашем територијалном интегритету и нашој будућности", каже Дачић.

Односи Србије и Црне Горе били су на најнижем нивоу пре пет година, када је Црна Гора признала Косово, а у успону су последњих годину дана.

Две земље најбоље сарађују у борби против организованог криминала и размени искустава на путу до чланства у Европској унији. Због тога је и посета Мила Ђукановића Београду договорена уочи одлуке Европског савета о будућности европских интеграција Србије и Црне Горе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се