Читај ми!

Парламент о изменама Кривичног законика

Посланици републичког парламента расправљају о изменама Кривичног законика које предвиђају као кривична дела крађу јавних уређаја и угрожавање железничког саобраћаја. ДС оптужила СНС да хоће да спречи протесте радника.

Скупштина Србије расправља о амандманима на измене Кривичног законика које предвиђају као кривична дела крађу јавних уређаја и угрожавање железничког саобраћаја.

Измене тог закона предложила је владајућа Српска напредна странка, а за представника предлагача одређен је шеф посланичке групе те странке у Скупштини Србије Зоран Бабић.

Опозициона Демократска странка критиковала владајућу Српску напредну странку да предлогом измена Кривичног законика жели да онемогући протесте радника, као што је блокада пруге Београд-Бар у Прибоју, коју су запосели радници ФАП-а јер месецима нису плаћени.

Посланик ДС-а Срђан Миливојевић је рекао да се измене Кривичног законика доносе да би спречили протесте радника.

На критику ДС-а одговорио је посланик Српске напредне странке Зоран Бабић који је казао да у Србији има више од 20 одсто незапослених због власти којом је управљала ДС док је била на власти.

Предложеним изменама Кривичног законика уводи се кривично дело угрожавање јавног саобраћаја опасном радњом и опасним средством због, како је навео предлагач, учестале појаве противправног заустављања превозног средстава у железничком саобраћају.

Предложено је да се као тешка крађа третира крађа јавних уређаја за воду, канализацију, топлоту, гас, електричну енергију или другу енергију или уређаје система јавног саобраћа и веза, као и затворска казна од шест месеци од пет година за свако уништавање или оштећење јавног уређаја, као и за прикривање јавних уређаја.

У образложењу се наводи да су разлози за доношење измена Кривичног законика у иницијативи јавних предузећа "Електропривреда Србије", "Електромреже Србије" и "Железнице Србије", која су упозорила да се последњих година дешава велики број крађа и уништења јавних уређаја и инфраструктуре и превозних средстава у железничком саобраћају.

Тиме се, како пише у облазложењу, наноси вишемилионска штета тим системима и онемогућава редован рад предузећа чија је делатност од посебног значаја за живот грађана и функционисање привреде.

Претходно Скупштина је усвојила је сет правосудних закона, међу којима и Закон о седиштима и подручјима судова и тужилаштава, који предвиђа да 66 основних судова и 58 јавних тужилаштава почне да функционише од 1. јануара 2014. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара