Читај ми!

Дачић: Србија неће заборавити север Косова

Премијер Ивица Дачић поручио грађанима Косовске Митровице да их Србија никада неће оставити, али да ни они не смеју оставити Србију и да не смеју понављати грешке из историје које су доводиле до расељавања. На митингу "Српске" у Митровици учествовали и министри Зорана Михајловић и Александар Вулин.

14.20 - Премијер Ивица Дачић завршио је нешто после 14 часова посету северном делу Косовске Митровице.

14.00 - Гласањем Србији дајемо шансу да настави борбу за КиМ, рекао је кандидат за градоначелника Косовске Митровице Грађанске иницијативе "Српска" Крстимир Пантић.

13.22 - Србија никада неће оставити грађане из Косовске Митровице, али ни они не смеју оставити Србију и не смеју понављати грешке из историје које су доводиле до расељавања, поручио премијер Ивица Дачић.

13.01 - "Не треба нам бојкот. Они који позивају на бојкот јесу против наде. Мора се изаћи на изборе јер је то једини начин да сачувамо радна места", поручила министарка Михајловић са скупа у Митровици.

12.42 - Премијер Ивица Дачић је у око 12.30 стигао у северни део Косовске Митровице, где га је аплаузом дочекало више хиљада грађана.

Србија никада неће оставити грађане из Косовске Митровице, поручио премијер Ивица Дачић на митингу Грађанске иницијативе "Српска" и поручио им да ни они не смеју оставити Србију,  и да не смеју понављати грешке из историје које су доводиле до расељавања.

Премијер Дачић је позвао грађане да изађу на поновљене локалне изборе у недељу и тако покажу јединство, јер је то, додао је, једини пут до Заједице српских општина, али и једини начин да се одбрани Србија и да настави да помаже Србима с Косова.

Дачић је навео да је у српској историји било много нејединства и навео да је некадашњи председник СРЈ и СПС Слободан Милошевић морао силом да натера руководство Републике Српске да прихвати и потпише Дејтонски споразум.

"Тада су сви говорили да је то издаја, а данас питајте (председника РС) Милорада Додика - он каже да нико никада не би бољи споразум написао, тај споразум је гарантовао опстанак Републике Српске. С друге стране, сачували смо РС и Србе, а руководство Српске Крајине није прихватило такве предлоге и данас су Срби расељени и протерани из Крајине", рекао је Дачић.

Према његовим речима, Србија данас народу на Косову не може да помогне пушкама и тенковима, не зато што неће већ зато што у тој бици не може да победи.

"Морате да схватите, да нам помогнете да бисте себи помогли, да можемо да вам помажемо и даље. Лако је донети одлуку тврдоглаво и ударати главом у зид. Наш циљ није да лупамо главом о зид већ да га срушимо. Зато морате да изађете на изборе", рекао је Дачић пред 5.000 окупљених грађана.

Излазак на изборе није упућен да би се помогло Приштини и косовском премијеру Хашиму Тачију, већ зато што је то једини начин да Срби на Косову имају власт коју ће признати не само Београд, него и Приштина, "а што је најважније и међународна заједница, јер без њиховог признања не можемо ништа да урадимо".

"Направите избор да буде у српском интересу. Важно је да Срби буду јединствени, да заборавимо разлике између политичких партија и да треба да имамо најјачу политичку партију на Косову, а то је српска партија", рекао је Дачић.

Србија се брани победом на изборима

Овде се ради о одбрани интереса Србије, а не о томе како издати те интересе, навео је Дачић.

"Данас се Србија не брани више пушком, морамо да је бранимо победом на изборима. Доста је било пораза на изборима и свим другим стварима на Косову. Ајде, корак по корак, победа на изборима, конституисање Заједнице српских општина, наших органа, полиције, правосуђа... Од 1999. Србија је присутна, али из Београда. Нама треба српски центар власти овде на северу, у Косовској Митровици", навео је премијер.

Имамо један циљ, истакао је премијер, а то је да освојимо више гласова него албански и бошњачки кандидат.

"Гласајте да можемо и даље имати ту артерију, то јест вену сарадње са Београдом, да људи могу да раде, примају плату, пензионери пензије, да ви одлучујете како ћете даље живети. Србија је и даље на Косову и неће отићи. Хоћу да пожелим срећу српској ствари, српском интересу на Косову и нашем јединству. Партија је много, али Србија и српски интерес је само један", закључио је Дачић.

Премијер је најавио могућност да Заједница српских општина, која би требало да буде формирана након локалних избора на Косову, отвори своје представништво у Бриселу.

"Први пут ћете имати српске институције за које нико не може да каже да су паралелне. Оне су легалне и легитимне, и мислимо да ЗСО отвори канцеларију у Бриселу", рекао је Дачић после завршне конвенције "Српске".

Поред Дачића, у Косовској Митровици боравили су и министарка Зорана Михајловић и министар Александар Вулин.

Министарка енергетике Зорана Михајловић позвала је грађане Косовске Митровице да у недељу изађу на поновљене локалне изборе, поручивши да је то једини начин да сачувају радна места.

Обраћајући се присутнима, Михајловићева је рекла да ће Заједница српских општина бити формирана јер је то прави начин да се више повежемо и да имамо радна места која нам требају.

"Бојкот нам не треба. Они који позивају на бојкот јесу против наде. Мора се изаћи на изборе јер је то једини начин да сачувамо радна места", поручила је Михајловићева.

Министар без портфеља Александар Вулин, позивајући грађане северне Косовске Митровице да изађу на поновљене изборе, рекао је новинарима да су сви Срби на Косову и Метохији разумели шта треба да раде, како да се понашају и како да гласају.

Три бирачка центра, како је додао, не могу бити преча и важнија и не могу да одлуче о судбини свих Срба где год да живе.

Та три бирачка центра су разумела шта је Влада Србије хтела да каже и треба само да одлуче хоће ли уз своју владу и државу, поручио је Вулин.

Кандидат за градоначелника Косовске Митровице из редова Грађанске иницијативе "Српска" Крстимир Пантић позвао је грађане да у недељу изађу на поновљене локалне изборе, јер ће једино тако омогућити Србији да настави борбу за Косово и Метохију.

Пантић је подсетио да су Срби 14 година бранили Косовску Митровицу, да су заједно проливали крв како би сачували присуство државе Србије на том простору, упркос мишљењу супротстављеном и личним и партијским интересима.

"Зато треба да сачувамо јединство иако постоје нека супротна мишљења. Сви морамо да водимо рачуна о државним и вишим интересима, а не партијским и личним. Наших 28 суграђана дало је живот за овај град, хиљаде су повређене. Нико од нас због тога нема право да препусти овај град због једних избора, да препустимо онима који не мисле добро ни нама ни нашој држави", поручио је Пантић.

Он је подсетио да српски народ на Косову нема резервну државу и владу, као и да своје циљеве може да оствари једино уз Владу Србије.

Митинг се припремао од раних јутарњих сати. Са централног градског Трга Шумадија уклоњени су путнички аутомобили који су били паркирани, бина је наткривена специјално за ову прилику, а полиција је затворила све прилазне улице.

У северном делу Косовске Митровице било је видљиво појачано присуство припадника косовске полиције.

Број коментара 37

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара