Читај ми!

Београд, чекајући кандидате

Ко ће бити чланови привременог већа у Београду знаће се до краја недеље. Партије још не откривају кандидате. Питање привремене управе закомпликовало односе у опозицији. ЛДП објављује крах разговора с демократама.

До краја недеље највероватније ће се знати ко ће бити чланови привременог већа које ће руководити Београдом. Иако партије не откривају кандидате, медији увелико спекулишу именима. Наизглед техничко питање закомпликовало је односе у опозицији. ЛДП објављује крах разговора с демократама.

Хоће ли Синиша Мали, Горан Весић и Милан Божић бити кандидати напредњака за привремено веће - није могуће проверити. Исто важи и за медијске спекулације о кадру социјалиста Николи Никодијевићу. Ни странке ни поменути функционери нису желели да говоре о томе. Огласило се ресорно министарство.

"Оног тренутка када странке буду имале спремне кандидате Министарство ће спровести процедуре које закон предвиђа, односно предложити Влади Србије распуштање Скупштине Града и именовање привременог органа", каже државни секретар Министарства за регионални развој и локалну самоуправу Драган Стевановић.  

О Београду је говорила и опозиција, која изгледа, због Београда окончава међусобне разговоре.

Борислав Стефановић из ДС-а каже да им смета да се нарушава законски принцип и законска одредба.

А одредба је следећа - Закон у члану 86 прописује да Влада води рачуна о саставу распуштене скупштине. Међутим, неки ранији примери показују да се радило и другачије. ЛДП ту види своју шансу.

Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић каже да је ЛДП потребан Београду.

"Очекујем од оних који ту одлуку доносе, а мислим на Владу да уваже ту чињеницу и да пронађу простор у оквиру привременог већа да ЛДП на најефикаснији начин допринесе превазилазењу тешке ситуације у граду", каже Јовановић.

"Мени се чини да ће и у том смислу састав градске скупштине која је распуштена бити игнорисан", рекао је Стефановић.

"Не бори се ДС против ЛДП-а зато што тако штити интересе Београђана или грађана Србије. Они се са нама обрачунавају зато што воде речуна о својим личним интересима. До тих разговора је дошло због наше упорности, разговори с ДС-ом окончани су неуспехом, јер они нису желели да се ти разговори заврше озбиљним променама у политичком животу земље", истиче Јовановић.

По страни од сукоба демократа и либерала, опозиони ДСС даје своје виђење. Препорука властима - тако коментаришу најаву ЛДП-а да ће ући у привремени орган. Тврде и да они до сада никада нису одбили учешће.

Андреја Младеновић из ДСС-а каже да није тачно да је ДСС одбила учешће у привременом органу, јер такав позив није ни стигао.

"ДСС очекује да ресорно министарство упути позив, као што је и министар најавио свим странкама које су учествовале у скупштини града Београда", каже Младеновић.

Премијер је раније најавио да очекује политички договор о власти у Београду, те да би привремене мере могле бити уведене до краја недеље.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се