Читај ми!

Навијачке групе као "паравојне формације"

Хулиганство је ван контроле државних органа, а навијачке групе понашају се као "паравојне формације", оцењено на седници парламентарног Одбора за одбрану и унутрашње послове. Од МУП-а затражено да достави информацију о навијачким групама и насиљу које се дешавало у последње време, о чему ће расправљати до краја месеца.

На седници Одбора Скупштине Србије за одбрану и унутрашње послове данас је речено да се навијачке групе понашају као "паравојне формације", али и да је хулиганство ван контроле државних органа.

Одбор је затражио од МУП-а да достави информацију о навијачким групама и насиљу које се дешавало у последње време, о чему ће расправљати до краја месеца, то јест након добијених података.

Члан Одбора из СНС-а Милован Дрецун рекао је у току расправе да је потребно да то скупштинско тело хитно расправља о томе, јер се навијачке групе понашају у последње време "као паравојне структуре".

"Сада може да се чује и најава да ће на Бањици у недељу (на утакмици Рад - Црвена звезда ) бити крви", упозорио је Дрецун.

Председник Одбора Душан Бајатовић је, након седнице, рекао новинарима да су посланици јасно исказали да хулиганство представља озбиљан проблем и озбиљну друштвену опасност и да је практично ван контроле државних органа.

Бајатовић је рекао да ће седница бити одржана до краја месеца, а да ће након ње Одбор тражити да се предузму мере не само да се појача репресија према хулиганима, него и да се законски то понашање регулише.

"Као друштво морамо се суочити с тим да имамо проблем неконтролисаног понашања навијачких група и то се мора ставити на дневни ред", истакао је Бајатовић.

Бајатовић је најавио да ће та седница Одбора бити затворена за јавност, што дозвољава Пословник о раду Скупштине Србије.

Између осталог, Одбор је у начелу усвојио предлоге закона о детективској делатности и приватном обезбеђењу, о којима ће Скупштина расправљати на седници која је у току.

Посланик СНС-а Момир Стојановић указао је на проблем обезбеђења сплавова, наводећи да се често дешава да су поједине полицајце ангажовали контроверзни бизнисмени за обезбеђење тих сплавова, и да то урушава безбедност.

"Тако се дешава да су неки од њих пре подне полицајци на Земунском кеју, а поподне обезбеђују сплавове и то је оно што урушава безбедност", поручио је Стојановић и навео да је потребно јасно дефинисати да полицајци, а пре свега припадници специјалних јединица, никако не смеју поподне бити на тим сплавовима као обезбеђење.

Државни секретар МУП-а Милорад Тодоровић рекао је да два закона уређују то питање - Закон о приватном обезбеђењу и Закон о полицији, који прописују да МУП даје лиценцу за обављање тог посла, истакавши да га сигурно не дају припадницима МУП-а, што је делатност неспојива  са послом полицајца.

Посланици су указали и на потребу да се тим законским решењима прецизира да они који носе оружје морају да иду на провере психофизичког стања чешће него што је предложено - на сваких пет година.

Посланик СНС-а Драган Шормаз рекао је да је потребно дефинисати да се на годину дана проверава њихово психофизичко стање, с чим се сложио и Синиша Ковачевић из ДСС-а, који је рекао да је потребно да то буде и чешће, можда и на шест месеци.

Милован Дрецун је навео да је потребно да потврду о психофизичком стању издаје нека референтна установа коју би одредило Министарство здравља, а не да то буде било који дом здравља, јер би се само тако спречила могућност да потврде добију и они који их не заслужују.

На Предлог закона о детективској делатности и о приватном обезбеђењу посланици су уложили више од 100 амандмана, а како су најавили представници МУП-а, велики број њих ће бити прихваћен.

Јадранка Јоксимовић из СНС-а, која је и председница Одбора за контролу служби безбедности, затражила је да се амандманом прецизира да је детективу забрањено да употребљава средства и уређаје за тајно надзирање електронских комуникација, будући да то није дозвољено ни државним органима без дозволе суда.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво