Читај ми!

Неопходна атмосфера без страха пред други круг

Уколико се други круг избора на северу Косова одржи у атмосфери страха, велика је могућност да власт на северу преузму Албанци, сагласни су председник скупштинског Одбора за Космет Милован Дрецун и кандидати за градоначелника северне Косовске Митровице Крстимир Пантић и Оливер Ивановић.

Потребно је да се други круг локалних избора на Косову и Метохији одржи у атмосфери без страха од насиља, како би грађани слободно гласали, јер у противном постоји велика могућност да на северу Косовске Митровице власт преузму Албанци, оценили су гости емисије "Упитник" на РТС-у.

Овде можете погледати/преузети емисију Упитник

Председник скупштинског Одбора за Космет Милован Дрецун и кандидати за градоначелника северне Косовске Митровице Крстимир Пантић и Оливер Ивановић, истакли су значај безбедносне ситуације на излазност бирача, закључујући да у овом тренутку услови за слободан излазак на изборе не постоје.

Дрецун је оценио да су у овом тренутку гласачи застрашени и да је зато неопходно да се у наредних неколико недеља, пред следећи круг избора, створе услови да бирачи слободно изађу и гласају.

"Држава Србија мора да спречи да групе екстремиста одлазе на Космет и да тамо саучествују у дестабилизацији ситуације и застрашивању становништва", рекао је Дрецун и додао да је потребно српском народу додатно објаснити озбиљност проблема који могу да проистекну уколико власт у северној Косовској Митровици после поновљених избора преузму Албанци.

Дрецун је истакао и да очекује да ће у среду у Бриселу, где ће се премијер Србије Ивица Дачић и први потпредседник Владе Александар Вучић састати са косовским премијером Хашимом Тачијем, бити извршен снажан притисак на Европску унију да међународно присуство, заједно са косовском полицијом, обезбеди нормалне услове за одржавање избора.

У поновљеном гласању, нагласио је Дрецун, потребно је да се створе услови да се избори одрже у нормалним условима, без инцидената и застрашивања.

"У противном, може да нам се деси да апсолутну српску већину у односу становништва у северној Косовској Митровици, на поновљеним изборима прегласа апсолутна албанска мањина", сматра Дрецун.

Када је реч о безбедности српског становништва у наредном кругу косовских избора, Ивановић сматра да Еулекс неће бити у могућности да се реорганизује како би Србима који желе да гласају пружио заштиту.

"Сумњам да ће Еулекс моћи да се реорганизује, јер је он био потпуно дезоријентисан. Њихове процене уочи избора биле су да би њихово присуство близу бирачког места могло да буде иритантно за оне који су за бојкот, и да би мета могли да постану они а не бирачи", објаснио је Ивановић.

Пантић је такође оценио да тренутно не постоје услови за одржавање другог круга избора, истакавши да је потребно да прође извесно време како би се страсти смириле и да се грађани ослободе страха.

"Оптималан рок за одржавање новог круга избора је пролеће следеће године, када би требало да буду одржани и избори за скупштину привремених институција самоуправе на Косову", сматра Пантић.

Говорећи о излазности на локалне изборе, који су одржани у недељу на Косову и Метохији, Ивановић је рекао да власти у Београду нису на најбољи начин приближиле Србима на северу Косова и Метохије значај недељних локалних избора.

"Политичке флоскуле о узимању судбине у своје руке нису јасна порука. Ми мрзимо ту реченицу јер су нам то говорили странци када су хтели да нас одвоје од Београда... Било је битно да чујемо од председника, премијера и првог потпредседника - да нам кажу да ће Србија бринути о нама", рекао је Ивановић.

Када је реч о ангажовању Београда на указивању косовским Србима на значај избора, поред Дрецуна, са Ивановићем се није сложио ни Пантић.

"Влада Србије је учинила све што је могла да охрабри Србе да изађу на локалне изборе", рекао је Пантић, наводећи да су на Космету, између осталих, боравили министри просвете, здравља и правде који су разговарали са Србима из јужне покрајине и објашњавали им потребу изласка на изборе.

Дрецун је објаснио и да ће Заједница српских општина функционисати у правном поретку који је дефинисала Приштина, али да ће преко уставног закона имати директну везу са Београдом.

"Ми морамо да створимо правни основ како бисмо оправдали то што ћемо део средстава из буџета Србије пребацити на рачун Заједнице српских општина. Она ће имати двоструку везу. Биће позиционирана у постојећим институцијама које ми третирамо као привремене институције самоуправе, а оне себе сматрају некаквом државом", објаснио је Дрецун.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара