Дачић: Тражићемо поништавање избора

Очекујемо да међународна заједница донесе одлуку о понављању избора у северној Косовској Митровици, рекао премијер Ивица Дачић уочи пута у Брисел. Премијер најоштрије осуђује насиље за време избора и каже да ће сви одговорни за инциденте бити процесуирани. Србија очекује позитивну одлуку Европског савета у децембру, истакао Дачић.

Премијер Србије Ивица Дачић каже да је важна примена Бриселског споразума и зато ће у среду бити настављен дијалог у Бриселу, а разговараће се о темама које су од кључног значаја за примену - о одржаним локалним изборима.

Дачић и вицепремијер Александар Вучић тражиће да се пониште избори на северу Косова и Метохије, као и на свим местима где су Срби били онемогућени да гласају или су застрашивани.

"Очекујемо да ће међународна заједница донети одлуку о понављању избора за северну Косовску Митровицу. Знате да је и Приштина хтела да изборе искористи да фаворизује неутралност уместо статусне неутралности", рекао је Дачић на конференцији за новинаре. 

Према његовим речима, Србија је учинила све што је у њеној моћи да Срби учествују на локалним изборима.

"У највећем броју опшина на Космету где су Срби већина, избори су успешно завршени. Одзив бирача је био добар. На неким местима је био и већи него на локалним и парламентарним изборима које је расписала Србија", истакао је Дачић.

Премијер додаје да је задовољан резултатом изборне листе Грађанска иницијатива "Српска", коју је подржала српска владе.

"Нисмо желели да се мешамо у то кога ће Срби изабрати, али смо желели да знамо можемо ли јединствено даље и да ли можемо да рачунамо да ће моћи да се води једна рационална политика и да ће легитимно изабрани Срби на Космету имати јединствен став са Владом Републике Србије", истакао је премијер.

Како је рекао, најоштрије осуђује насиље и притисак који је вршен на Србе који су желели да гласају или који су били кандидати. Сви који су одговорни за инциденте биће процесуирани, додаје премијер.

"То се није десило само на изборима. Вршен је притисак, људи су пролазили кроз страховите притиске. чак је и физички прећено, бачене су бомбе. Срамотно је и жалосно што су то Срби радили једни против других", рекао је Дачић.

Премијер је рекао да нико Србе није терао да изађу на изборе због Тачија, него зато што је то у интересу Срба.

"Основни наш циљ је био да Срби изаберу легалну, легитимну власт и Заједницу српских општина, да она буде призната од Београда, Приштине и Брисела", рекао је Дачић.

Према његовим речима, Влада позитивно оцењује то што је, осим у северној Косовској Митровици и делом у Звечану, у осталим општинама тај изборни процес био потпуно нормалан.

Србија очекује позитивну одлуку у децембру

Говорећи о евроинтеграцијама, Дачић је рекао да Србија очекује позитивну одлуку Европског савета у децембру, која би била веома значајан подстицај за свеукупне реформе и препород наше земље.

Позитивном одлуком у децембру потврдила би се одлука из јуна да прва међувладина конференција треба да буде одржана најкасније до краја јануара идуће године, рекао је Дачић на заједничкој конференцији за новинаре после састанка са данским министром за трговину и европске послове Ником Хекерупом.

Према Дачићевим речима, кључна два приоритета Владе Србије су улазак Србије у ЕУ и економска и финансијска консолидација.

Говорећи о првом приоритету, уласку Србије у ЕУ, што значи, како је рекао, убрзавање процеса европских интеграција, Дачић је казао да "смо свесни да је за то неопходно да Србија настави са кључним унутрашњим реформама целог нашег друштва".

"Зато и мислимо да би позитивна одлука Европског савета била веома значајан подстицај за свеукупне реформе и препород Србије", истакао је Дачић.

Са друге стране, напоменуо је Дачић, српска влада је, такође, свесна да је за такву једну позитивну одлуку неопходно да се настави са процесом нормализације односа са Приштином.

"Важно је да тај дијалог буде настављен, важно је да се имплементира Бриселски споразум", закључио је премијер Србије, додавши да ће у том смислу сутра бити настављен дијалог у Бриселу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се