Читај ми!

Дачић: Нико не може да се игра са Србијом

Нико не може да уцењује Србију и ако неко мисли да може да се игра са Србијом - вара се, па макар се звао и Јонуз Муслију, рекао Ивица Дачић. Муслију за дневник "Епока е ре" рекао да му је Дачић претио током јучерашњег сусрета, што је српски премијер негирао.

Премијер Србије Ивица Дачић поручио је да нико не може да уцењује Србију и ако неко мисли да може да се игра са Србијом - вара се, па макар се звао и Јонуз Муслију.

Председник Покрета демократског прогреса Јонуз Муслију изјавио да му је јуче током сусрета с премијером, Дачић претио.

Муслију је данас, у интервјуу за приштински дневник Епока е ре, рекао да је Дачић тако реаговао на његов захтев да се реши питање статуса Албанаца на југу Србије по угледу на права Срба на северу Косова и оценио да без присуства међународних посредника састанци с Дачићем неће имати успеха.

"Никаквих претњи у разговору са представницима Албанаца са југа Србије није било, осим ако претња није та да ће све бити у оквиру српског устава и српских закона", рекао је Дачић новинарима у Гаџином Хану.

Напоменувши да му је Муслију раније тражио преводиоца, а сада да са њим не жели да разговара док не буде присутан косовски амбасадор, Дачић је рекао да га није звао да би му он (Муслију) делио политичке лекције и да "не треба да долази ако ће тако да ради".

"Ја сам га подсетио да не постоји косовски амбасадор, а он је у разговору условио решавање проблема Прешева и Бујановца на исти начин као што је то са Србима на северу Косова", рекао је Дачић.

Он је напоменуо како је на састанку скренуо пажњу да о Албанцима на југу Србије није било ни речи у разговорима у Бриселу.

"Представници међународне заједнице су добродошли, али нико не треба да посредује између Владе Србије и наших грађана", рекао је премијер и додао да на састанак није дошао ту да са њима преговара.

"Ја сам премијер и одржао сам састанак са њиховим представницима, јер је влада прихватила извештај Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу које води Зоран Станковић, а у коме се налази седам тачака", истакао је Дачић.

Он је подсетио да је задужио одређене министре да хитно раде на решавању свих проблема који су пописани.

"Договорили смо се да се састанак одржи после три месеца и да се анализира шта је урађено", рекао је Дачић, напомињући да је интерес Албанаца са југа Србије интеграција у српску државу.

"Ако сам могао да нађем заједнички језик са Тачијем, ваљда могу и са Албанцима са југа Србије", рекао је Дачић.

Премијер је рекао да се на састаницма са политичким представницима Албанаца са југа Србије не разговара о конкретним питањима, већ о политичким темама које они намећу, као што је питање заставе и права на заставу.

Он је напоменуо и да су политички представници Албанаца са југа Србије пре састанка са њим, били код косовског премијера Тачија и поновио да у разговору није било повишених тонова јер, како је рекао, "ја их нисам звао да би се свађао са њима".

Премјер Дачић састао се јуче са политичким лидерима албанских партија на југу Србије којима је рекао да Влада Србије настоји да решава све проблеме са којима се сусрећу грађани у општинама Бујановац, Прешево и Медвеђа, а да ће убудуће министри редовно посећивати то подручје и контролисати срповођење мера. На састанку су разматрани актуелни проблеми из области безбедности, економског развоја, здравства и социјалне заштите, образовања, локалне самоуправе и правосуђа.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се