Читај ми!

Вучић: Наредних дана идем на Косово

Србија мора мењати јер у супротном држави за годину и по прети "аргентински сценарио", рекао вицепремијер у Лесковцу. Вучић највио да ће наредних дана посетити Косово и Метохију. Нови шеф БИА познат до 17. октобра.

Први потпредседник Владе Александар Вучић изјавио је да ће наредних дана ићи на Косово и Метохију.

"Ићи ћу на Косово наредних дана и ићи ћу и на север и на југ", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара након што му је додељено звање почасног грађанина Лесковца.

Вучић је рекао да је, када је реч о Косову и Метохији, приоритетни задатак конституисање Заједнице српских општина. "Зато се и излази на изборе - зато што ћемо први пут имати признање целог света, укључујући Запад - формално и суштинско признање Заједнице српских општина", рекао је Вучић.

Према његовим речима, то је оно због чега Влада Србије и позива Србе да изађу на локалне изборе заказане за 3. новембар.

На питање новинара да ли ће Заједница српских општина сарађивати са властима у Приштини, Вучић је одговорио да Београд већ разговара са Приштином, као и да проблем није да се разговара.

Упитан да прокоментарише могућност да осим листе "Српска" још нека листа уђе у ЗСО, као и да су "из Београда дириговане свађе међу српским листама", Вучић је рекао: "Ми ништа нисмо дириговали."

"Морам да признам да ништа слично нисмо дириговали", рекао је Вучић и додао да би волео да му се покаже, па ето и у Лесковцу, да ли може да прође неки дан, а да нема неких свађа око великих политичких тема.

"Чуо сам и безмало о великим сукобима и о томе да ће ме функционер СНС-а Владимир Цвијан сменити у странци... То је зато што Срби воле да причају о нечему, ма како то бесмислено и нетачно било. Зато морамо да се мењамо, прво себе морамо да мењамо, и ја од себе и полазим", навео је Вучић.

На новинарско питање о ковертираној оставци министра привреде Саше Радуловића,  Вучић је рекао да му није позната та информација, те да је свачије право да одлучи да ли жели да ради у Влади Србије или не и да сам бира своју будућност.

Не плашим се политичара блиских тајкунима

Први потпредседник Владе поручио је да поштено и часно ради свој посао те да се зато не плаши ни Драгана Ђиласа ни Мирослава Мишковића, ни људи из других странака власти, али ни из своје странке, којима су, како је рекао, поједини тајкуни ближи из различитих разлога.

Вучић је рекао да никад није чуо да неко каже "резултати борбе против корупције и криминала нису видљиви, али да јесте чуо политички став да се "та борба води селективно", што је прокоментарисао: "То се увек чује кад некоме из било које политичке организације одговара да то каже".

Као пример таквог реаговања поменуо је хапшење помоћника министра у вези са случајем МБ Гас, након чега су, како је навео, људи из ДС рекли да је то још један доказ о селективној примени закона.

"Морам да кажем... цео тај предмет је урађен у време ДС-а и у руке ми га је предао саветник бившег председника Србије Миодраг Ракић", рекао је Вучић, запитавши "ко је онда овде крив", да ли он или неки други који нису поштено радили свој посао.

Додао је како мисли да већина грађана Србије има поверење и добар однос према ономе што држава ради, те да он није у стању да објашњава зашто неки губе своје политичке позиције и онда кривце морају да пронађу на другој страни.

"Немам илузија да ће таквих прича бити све више, али се не сме заборавити да су Мишковић и Ђилас имали заједнички бизнис", рекао је Вучић и подсетио како је функционер ДС Владимир Тодорић "пожурио да каже колико ће држава да плаћа Мишковићу после уставне жалбе".

У томе се, између осталог, и види директна веза ДС-а и Мишковића, указао је Вучић.

Србија се мора мењати

Скупштина града Лесковца доделила је Вучићу признања поводом Дана града и звање почасног грађанина. Пре њега ту титулу понели су Слободан Милошевић (одузета му титула после петог октобра), као и генетичар Миодраг Стојковић и патријарх српски Иринеј.

Претходно је први потпредседник студентима и лесковачком Центру за стручно усавршавање младих поручио да се Србија мора мењати, јер у противном држави за годину и по прети "аргентински сценарио".

"Немамо ниједну скупштину града или општину која добро послује, од Суботице до Врања. Наша држава је болесна, болесна је Влада, локалне самоуправе, јавна предузећа. Не можемо у болесном систему да прихватамо болесне манире и навике. Ако овако наставимо за годину до годину и по имаћемо аргентински сценарио. Ја у таквом сценарију не бих желео да учествујем", рекао је Вучић студентима. 

Према његовим речима, знање и образовање су највеће богатство и без тога Србија неће моћи да изађе на прави пут.

"Можете и милијарде да унесете у земљу, али ако немате пројекте, а немамо их, онда вам те милијарде ништа неће значити", рекао је Вучић.

Један од студената упитао га је зашто је онда повећан порез на додату вредност у ИТ сектору са осам на 20 одсто, а Вучић је навео да се мора направити равнотежа у буџету и да ће људи из тог сектора у наредном периоду имати највише посла, помињући планирану фабрику чипова са партнерима из Уједињених Арапских Емирата.

Студенти су такође питали када ће се направити бољи закон за запошљавање младих у здравству, на шта је први потпредседник Владе рекао да ће бити нових закона јер су садашњи прављени да се једном уђе у јавни сектор и никад не напусти радно место.

Према његовим речима, закони ће се мењати како би се млади брже запошљавали и како би био омогућен развој приватне праксе.

Озбиљна реформа дипломатске службе

Вучић је још најавио озбиљну реформу дипломатске службе, рекавши да само десет дипломата доприноси развоју земље.

"Неки још живе у прошлом веку и од њих земља нема никакву корист", додао је први потпредседник Владе.

На питање зашто се у Србији не улаже више новца у образовање, Вучић је казао да у иностранству огроман проценат елитних образовних установа чине приватни факултети.

"Мора да се развије приватна иницијатива у образовању Србије. Проблем је што немамо озбиљан уплив приватних факултета у образовању, ја не познајем ниједан такав приватан факултет", рекао је Вучић.

Према његовим речима, већина у Србији одлази на приватне факултете да би платила диплому и запослила се у локалним или државним службама.

Вучић је говорио најуспешнијим студентима и ученицима којима је локална самоуправа уплатила по 30.000 динара једнократне помоћи. Укупно је издвојено око 6,5 милиона динара.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво