Читај ми!

Ускоро нове мере за покретање привреде

Следи нови пакет мера које ће бити усмерене ка покретању привредне активности, рекао за РТС Миленко Џелетовић, координатор Економског савета СНС-а. Најважније код ових мера јесте да не дозволимо ситуацију да се Србија нађе у једној безизлазној ситуацији коју обично економисти називају банкрот, каже Џелетовић.

Координатор Економског савета Српске напредне странке Миленко Џелетовић најавио је да сада следи нови пакет мера које ће бити усмерене ка покретању привредне активности.

Џелетовић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да, после доношења шест основних мера Владе Србије, које су, како је оценио, биле изнуђене, следи шири спектар мера, међу којима је и сасецање дискреционих права и примања која често нису евидентирана.

"Влада Србије жели да покаже да креће од себе у тим рестрикцијама којих ће бити, не само када је реч о надокнадама министара и људи на истакнутим јавним функцијама, него ће рестрикција бити и када су у питању службени аутомобили и штедеће се на сваком кораку", најавио је Џелетовић.

Џелетовић је најавио да се спрема читав сет других мера које ће подстаћи привредну активност, међу којима су и почетак градње Јужног тока, интензивирање изградње Коридора 11 и Коридора 10 и других капиталних инфраструктурних пројеката.

Координатор Економског савета СНС је указао на проблем што још не постоји евиденција о томе колико има запослених у јавном сектору.

Он је истакао да овај сет мера прати и увођење јединствених платних разреда, па тако неће моћи неко на једном радном месту са истим нивоом оптерећења да прима и до три пута већу плату него колега у Врању или у Суботици, као и низ измена системских закона у области привреде.

Џелетовић је рекао да се консолидација јавних финансија обавља рестрикцијама и повећањем привредне активности и да од Министарства привреде очекује убрзо сет мера ради побољшања инвестиционог амбијента, што ће отворити врата страним инвеститорима.

Претпоставља се да ће се донете мере прелити на повећање цена основних животних намирница, али ће то повећање износити мање од једног процента, па у условима нулте инфлације, која је забележена у септембру, неће представљати претерани удар на буџет грађана, објаснио је Џелетовић.

"Најважније код ових мера јесте одговорност да не дозволимо ситуацију да се Србија нађе у једној безизлазној ситуацији коју обично економисти називају банкрот", нагласио је Џелетовић.

Он је образложио да Србија није пред банкротом, да има резерве, да је Влада Србије одговорна у смислу обезбеђења свих принадлежности и да је реч о спречавању негативног сценарија за 2014. односно 2015. и 2016. годину.

На питање о наводима у појединим медијима да би министар привреде Саша Радуловић могао да поднесе оставку, Џелетовић је одговорио да су то само новинске спекулације.

"Влада Србије има министра привреде који предано ради на измени закона о раду, закона о стечају и стечајном поступку, о приватизацији и другим системским законима којима жели да поправи инвестициони амбијент", рекао је Џелетовић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво