Читај ми!

Реконструкција Владе, дан(и) одлуке

За сада извесна промена пет министара, четири из СНС-а као и министар саобраћаја Милутин Мркоњић из СПС-а. Председништво УРС-а у недељу.

17.30 - Вучић предложио Главном одбору СНС-а промену министара културе и спорта.

17.24 - Министар Кнежевић понудио оставку, ја сам је прихватио и тражим од Главног одбора да је прихвати, рекао Вучић.

17.17 - Један од "нас двојице" - вицепремијера и министра одбране - мораће да буде реконструисан. Не могу да обављам оба посла једнаким квалитетом и посвећеношћу, рекао је Александар Вучић. 

17.01 - Милутин Мркоњић предложио да се изабере нови министар саобраћаја, саопштио СПС после седнице Председништва странке.  

16.38 - Први пут у последњих 20 година Србијом не управљају тајкуни, него они које су грађани изабрали и то је наш први успех, рекао Александар Вучић у уводном излагању на седници Главног одбора.

16.30 - Почела седница Главног одбора Српске напредне странке.

14.45 - Седница Председништва Социјалистичке партије Србије почела у седишту странке. 

Пре дефинитивних одлука страначких органа коалиционих партнера, за сада је готово извесно да ће пет министара бити промењено - четири из СНС-а као и министар саобраћаја Милутин Мркоњић из СПС-а.

Лидер напредњака Александар Вучић рекао је у уводном излагању на седници Главног одбора странке да ће предложити реконструкцију четири ресора - одбране, пољопривреде, културе и  спорта.

Вучић је, наиме, претходно, на седници Председништва странке, понудио оставку на функцију министра одбране и замолио Главни одбор да ту оставку прихвати.

Он је Главни одбор обавестио да је оставку поднео и министар пољопривреде Горан Кнежевић и да је он ту оставку прихватио.

СНС ће "реконструисати" и министра културе Братислава Петковића, као и министарку спорта Алису Марић, најавио је Вучић.

СПС-а је данас истовремено прихватило предлог Милутина Мркоњића да се изабере нови министар саобраћаја.

Министарка здравља и потпредседница СПС-а Славица Ђукић Дејановић раније данас је изјавила да ће Председништво странке дати пуну подршку реконструкцији Владе.

"За оне за које се буде установило да на другим местима могу дати више, за СПС неће бити проблема", истиче Ђукић Дејановић.

Седница Главног одбора Српске напредне странке почела је око 16.30 у Центру "Сава", а како је лидер СНС-а Александар Вучић раније најавио, СНС ће на седници Главног одбора донети коначне одлуке о реконструкцији Владе.

Напредњаци, као највећа странка у Влади, желе да се коалициони партнери руководе њиховим примером - да у реконструкцији покажу одговорност и озбиљност.

Јадранка Јоксмовић из СНС-а је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да нико у овом тренутку у СНС-у не мисли да Србији требају избори.

Коментаришући спекулације да УРС можда више неће бити део коалиције, Јоксимовићева је рекла да то зависи од одлуке органа УРС-а и од њиховог схватања одговорности.

"Било би чудно да неко ко је најмањи партнер, али са истим обавезама и одговорностима, не жели да покаже одговорност. Не очекујем да ће се то десити, али видећемо", рекла је Јоксимовићева.

УРС за мањи број чланова Владе

Седница Колегијума Уједињених региона Србије биће одржана сутра, а затим на исту тему у недељу и седница Председништва у проширеном саставу, потврђено је РТС-у.

Уједињени региони Србије залажу се за озбиљне промене и смањење броја чланова Владе на највише 15, у којој би и та странка имала једног министра мање.

Портпарол УРС-а Марко Селаковић каже да би мања Влада омогућила мање трошкове и брже решавање нагомиланих проблема и у таквој Влади би Уједињени региони Србије имали једног члана мање, а исто то би важило за све остале коалиционе партнере.

"Динкић је предложио да се и у свим ресорима који су кључни за даљи напредак Србије оствари зајендничко учешће партнера у раду и да се што непосредније преузме заједнички одговорност за решавање сложених проблема", рекао је Селаковић.

УРС предлаже да се тимски рад уведе у ресоре попут финансија и привреде, саобраћаја, грађевинарства, рада, европских интерграција. Која министарства би била укинута, о томе ће се, поручују из УРС-а, тек разговарати са коалиционим партнерима.

Одлука о реконструкцији требало би да буде позната до краја викенда када се навршава годину дана рада Владе, а годишњица рада Владе биће и главна тема сутрашње конференције за новинаре на којој ће говорити премијер Ивица Дачић и први потредседник Александар Вучић.

Директор Владине канцеларије за односе са медијима Миливоје Михајловић није могао да одговори на питање зашто конференцији не присуствује и представник УРС-а, трећег коалиционог партнера.

"Ми смо заказали конференцију поводом годину дана рада владе. Зашто на њој не присуствује лидер УРС-а и министар финансија и привреде Млађан Динкић, стварно не знам", рекао је Михајловић.

Одговор на то питање није знао ни портпарол УРС-а Марко Селаковић. "Ја сам портпарол странке, не Владе, а то је прес конференција Владе Србије. Дакле, питање сте упутили на сасвим погрешну адресу", рекао је Селаковић за агенцију Бета.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво