Почасни конзулат Белорусије у Новом Саду

Данашњи дан много ће значити за дипломатске односе Србије и Белорусије који ће у будућости бити још јачи и приснији, рекао белоруски министар Владимир Макеј налкон отварања почасног конзулата у Новом Саду.

Градоначелник Новог Сад Милош Вучевић и министар иностраних послова Белорусије Владимир Макеј свечано су отворили почасни конзулат Републике Белорусије у Новом Саду.

Вучевић је том приликом рекао да је посебно задовољан што се отвара почасни конзулат баш Републике Белорусије јер су Срби и Белоруси више од пријатељског народа које повезује заједничко порекло, заједничка вера и заједничка историја.

"Нови Сад је поносан на чињеницу да се у њему отвара почасни козулат Републике Белорусије, али је исто тако поносан и на то што је један житељ Новог Сада - Драгољуб Швоња изабран за почасног конзула Белорусије у Србији", рекао је Вучевић истакавши да је Швоњи на тај начин одато велико признање за све што је учинио пре свега у области економије.

Министар иностраних послова Белорусије Владимир Макеј је казао да се у Србији осећа као да није у страној земљи, већ да је у својој држави и свом родном граду, што, како је казао, само показује колико су две државе сличне.

"Српски хор је на тако емотиван начин отпевао белоруску химну да је тешко наћи хор у Белорусији који ће је отпевати на тако добар начин", рекао је Макеј истакавши да ће данашњи дан много значити за дипломатске односе Србије и Белорусије који ће убудућости бити још јачи и приснији.

Говорећи о почасном конзулу Белорусије у Србији Драгољубу Швоњи, Макај је казао да је Швоња први покренуо мешовито српско-белоруско предузеће за склапање белоруских трактора у Србији и да је много учинио на развијању пријатељских односа између две земље.

Пајтић и Макеј о јачању сарадње 

Председник Владе Војводине Бојан Пајтић и министар Макеј говорили су о потреби за унапређење међурегионалне сарадње Србије и Белорусије, ради јачања свеукупних односа двеју пријатељских земаља и народа.

У разговору Пајтића и Макеја и њихових сарадника истакнуто је да би у наредном периоду требало предложити конкретне пројекте из области пољопривреде, информационих технологија, здравства и других области да би пословни људи и институције обеју страна могле да их реализују.

Пајтић је подсетио да је прошлогодишња робна размена Војводине са Белорусијом износила 82 милиона долара и нагласио да тај обим сигурно може да буде знатно већи, са чиме се сагласио и Макеј.

Од посебне важности у оквиру привредне размене двеју земаља је успешна сарадња новосадске фирме "Агропанонка" у оквиру пројекта склапања трактора "Беларус" са истоименим гигантом у тој области из Минска, рекао је Пајтић.

Пајтић је нагласио да је посебно потребно јачање привредних веза двеју земаља у овим тешким условима економске кризе и истакао да се код нас "цени чињеница да је Белорусија увек, у спољнополитичком смислу, била партнер Србије".

Министар Макеј је нагласио потребу међусобне подршке обе земље и додао да је, у овом времену динамичних промена у свету, "изузетно тешко да нека држава опстаје сама, а нарочито оне које нису велике, попут Белорусије и Србије и зато смо упућени на сарадњу".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара