Читај ми!

Опозиција у Војводини против промене Устава

Поводом најављене иницијативе потпредседника Скупштине Војводине Миливоја Вребалова за промену Устава Србије, представници опозиције у покрајинском парламенту оцењују да у Србији има важнијих питања од промене Устава и да је идеја дошла изненада.

Опозиција у војвођанском парламенту оцењује да Србија има важнија посла од промене Устава.

Потпредседник Српске напредне странке и шеф посланичке групе окупљене око напредњака у Скупштини Војводине Игор Мировић изјавио је да у Србији има важнијих послова него што је промена Устава.

"Најважније је да се сви посвете решавању економских проблема, од локалних самоуправа, преко покрајине до републичке владе, како би се хитно и заједничким деловањем повећала економска моћ наше земље", рекао је Мировић новинарима.

Према њему, то је централна тема, а општеполитичке теме у вези са Уставом су у овом тренутку на маргинама.

Мировић подсећа да је процедура за промену Устава предвиђена самим тим актом и истиче да су такве појединачне идеје и визије дозвољене у политичком животу али да оне не могу заменити учешће у том процесу парламентарних странака, стручне јавности и грађана.

СПС: Србија има преча посла 

Поводом иницијативе Вребалова, реаговали су и други представници опозиције у покрајинској скупштини па је тако шеф посланичке групе СПС-а Павле Будаков рекао да је та идеја дошла изненада и нагласио да у овом тренутку није примерено покретање такве иницијативе јер има пречих државних послова.

Промена Устава је велики посао од државног и историјског интереса, истакао је Будаков и нагласио да би пре давања такве иницијативе требало прво констатовати шта у важећем Уставу није добро као и какви би били резултати нових идеја у евентуалном новом Уставу.

Посланик Демократске странке Србије Миленко Јованов сматра да је Устав једина брана свакој сецесији која се јавља у Србији, "било да је у питању Косово и Метохија, Војводина, Рашка или Влашка".

Јованов је новинарима рекао да овај Устав треба да буде сачуван "такав какав је јер је највећа брана и сметња онима који желе да отварају нова жаришта у Србији" и истакао да држава мења Устав онда када је јака и стабилна.

Вребалов је, уочи седнице покрајинског парламента на којој је разматран предлог ребаланса покрајинског буџета, изјавио да се мора схватити да су закони Европске уније изнад закона Србије и да су све земље које су ушле у ЕУ мењале своје Уставе.

Рекао је да очекује да ће у наредном периоду Устав Србије бити промењен и нагласио да је Војводина увек повлачила добре потезе ка Европи, тако да је след догађаја да једна таква иницијатива и крене из Скупштине Војводине.

Вребалов је напоменуо да о тој иницијативи очекује разговоре у ДС-у, чији је представник у покрајинској скупштини, као и подршку не само коалиционих партнера него и опозиције.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се