Читај ми!

Охрабрење Србији на путу ка ЕУ

Србија има пуну подршку Европског савета на путу ка ЕУ, рекао председник Европског савета Херман Ван Ромпај и истакао да се мора наставити спровођење споразума Београда и Приштине. Србија има амбицију да преговоре о приступању ЕУ заврши брзо и да цео процес уради ефикасно и квалитетно, изјавио премијер Дачић.

12.14 - Херман ван Ромпај изјавио да Србија има пуну подршку Еврпског савета на путу ка ЕУ. 

11.55 - У току састанак делегација Србије и Европске уније. 

Председник Европског савета Херман ван Ромпај борави у посети Београду, где разговара са највишим државним званичницима.

После разговора са премијером Ивицом Дачићем, председник Европског савета Херман ван Ромпај рекао је да Србија има пуну подршку Европског савета на путу ка Европској унији и нагласио да се морају наставити суштински напори на спровођењу споразума о нормализацији односа Београда и Приштине. 

"Европска унија охрабрује борбу Владе Србије за владавину права и против организованог криминала и корупције и пружиће Београду политичку и финансијску подршку ради непоходних промена", истакао је  Ван Ромпај.

Честитајући влади и грађанима Србије на историјском кораку на путу ка чланству у ЕУ, Ромпај је оценио да је тај тренутак исход храбрих и далековидих одлука лидера у Београду и Приштини.

Како је рекао Ромпaј, следећи корак приступног процеса биће међувладина конференција која ће бити одржана најкасније у јануару.

"Историју стварају људи и ми ћемо заједно створити историју", рекао је Ромпај. 

Ивица Дачић је изјавио да Србија има амбицију да преговоре о приступању Европској унији заврши брзо и да цео процес уради ефикасно и квалитетно.

"Имамо амбицију не да будемо награђени чланством у ЕУ, него да то заслужимо због квалитета својих унутрашњих реформи", рекао је Дачић.

Дачић је рекао је да га је Ван Ромпај информисао да је добијање датума за почетак приступних преговора заиста историјски дан, јер се ради о процесу који ће бити спровођен без икаквих додатних услова и накнадних провера.  

"То је историјски дан за Србију који представља преокрет читавог друштва. Означиће почетак нашег оспособљавања и модернизације али ће бити и својеврсна ознака за квалитет", оценио је Дачић. 

Према речима премијера, изузетно је важно да преговори отпочну одмах како технички тако и политички, на централном нивоу или на нивоу 35 тимова.

Премијер је као изузетно важно и значајно навео то што га је лично Ван Ромпај позвао када је одржана седница Европског савета како би га упознао са предлогом закључка.

Тај закључак, истакао је Дачић, био је побољшан у корист Србије тиме што се не помиње децембар и нова конференција Савета што значи да може и раније да се отвори европски оквир.

Премијер се захвалио и високој представници ЕУ Кетрин Ештон и државама чланицама ЕУ за то што је одлуком потврђена политика владе Србије и председника Томислава Николића.

После разговора Дачића и Ван Ромпаја уследио је састанак делегација Србије и Европске уније. У делегацији Србије били су и први потпредседник Владе Александар Вучић, потпредседница Владе Сузана Грубјешић, министар финансија и привреде Млађан Динкић и министар правде и државне управе Никола Селаковић.

Председник Европског савета састао се и са председником Србије Томиславом Николићем. На састанку је упућена јасна порука да је европска будућност Србије извесна, и изражена је чврста подршка томе да у јануару отпочне процес преговора са ЕУ, саопштио је саветник председника Србије Марко Ђурић.

Ђурић је рекао да су све земље чланице ЕУ солидарно уз Србију у спровођењу тешких реформи и у препознавању оног што је урадила у протеклих годину дана.

"Од Ромпаја смо чули и поруку да реформе које Србија спроводи треба да спроводи с циљем да да свој допринос као чланица породице европских народа али и да бисмо уредили земљу по мери грађана и створили функционалну државу", рекао је Ђурић.

Ђурић је истакао да је Брисел свестан значјаног напретка који је Србија протеклих месеци остварила у односима с свим земљама у свом непосредном окружењу.

Херман ван Ромпај се састао и са председником Скупшине Небојшом Стефановићем који је захвалио Ван Ромпају за подршку да Србија прошлог петка добије датум за почетак преговора о пријему у ЕУ и уверио га да су Влада и парламент посвећени реформама.

После Београда Ван Ромпај је отпутовао у Приштину, где се састао са косовским премијером Хашимом Тачијем, кога је похвалио због, како је рекао, историјских корака ка помирењу Косова и Србије.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво