Читај ми!

Отворена нова зграда Амбасаде САД

Свечано отворена нова зграда Амбасаде САД. Односи Србије и САД у сталном успону, оценио премијер Србије Ивица Дачић и рекао да очекује још боље билатералне односе, посебно на економском плану. Нова зграда симбол америчке дугорочне привржености Србији, рекао амерички амбасадор у Србији Мајкл Кирби.

Нова зграда америчке амбасаде свечано je отворена у Београду као симбол пријатељства и међусобне привржености Србије и САД, оценили су премијер Србије Ивица Дачић и амерички амбасадор у Београду Мајкл Кирби.

Пресецањем врпце и откривање плоче, нову зграду Амбасаде САД у Булевару кнеза Александра Карађорђевића на Дедињу, свечано су отворили амбасадор Кирби, Дачић и амерички државни подсекретар за административна питања Патрик Кенди.

"У овим историјским данима када Србија добија датум за почетак преговора са Европском унијом (ЕУ), ова зграда је симбол америчке дугорочне привржености Србији и светлије будућности", рекао је Кирби.

Амбасадор САД је рекао да је у историји било "не баш срећних тренутака" између Србије и САД, али је истакао да је однос две државе сада чврст и усмерен на превазилажење прошлости.

Дачић је рекао да су односи Србије и САД у сталном успону и да очекује још боље билатералне односе, посебно на економском плану.

"Однос са САД је један од спољно-политичких приоритета Србије", навео је Дачић и захвалио Вашингтону на подршци за остваривање пуноправног чланства Србије у ЕУ.

"Србија је посвећеност европском путу потврдила потписивањем споразума о принципима нормализације односа са Приштином и остаје доследна његовој имплементацији после одлуке ЕУ у отварању приступних преговора", рекао је Дачић.

Кенди је подсетио да је прва дипломатска мисија САД у Србији отворена 1882. године и да се тада налазила на месту данашњег Клуба књижевника, у Француској улици, у центру Београда.

Према његовим речима, та мисија је имала само једног дипломату, који је био задужен за Србију, Грчку и Румунију.

Свечаном отварању присуствовали су представници дипломатског кора и и званичници Србије, међу којима су били и министар за културу Братислав Петковић и директор полиције Милорад Вељовић.

Америчка амбасада се пре пресељења налазила у улици Кнеза Милоша 50.

Изградња нове зграде амбасаде САД у Булевару кнеза Александра Карађорђевића 92 на Дедињу, почела је у фебруару 2010. године, у време мандата амбасадорке Мери Ворлик.

Зграда је површине 14.000 квадрата, у њу је уложено 117 милиона долара, а како је речено приликом полагања камена темељца, реч је о једној од најсавременијих и најмодернијих зграда у региону, изграђеној по највишим еколошким стандардима.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво