Читај ми!

Расправа о ребалансу буџета

Скупштина Србије започела расправу о ребалансу буџета за 2013. годину. Ребаланс подразумева смањење расхода, јер се у оваквој економској ситуацији не може ни размишљати о повећању пореза на приходној страни, рекао министар Млађан Динкић.

20.30 - Парламент завршио рад за данас, о ребалансу и сутра.

16.15 - Опозиција најавила да неће подржати ребаланс.  

13.40 - Ребалансом буџета предвиђена уштеда од 36 милијарди динара, рекао министар Млађан Динкић.

12.15 - Почела нова седница парламента. Посланици расправљају о ребалансу буџета. 

11.05 - На почетку заседања посланици изгласали стратегије реформе правосуђа и борбе против корупције, као и извештаје независних регулаторних тела.

Посланици Скупштине Србије започели су претрес ребаланса буџета за 2013. годину и пратећих закона. Расправа се наставља сутра.

Предлог ребаланса буџета, чији је мањак повећан на 178,3 милијарде динара, односно за 56,4 милијарде динара у односу на оригинални буџет, представља српски министар финансија и привреде Млађан Динкић.

Динкић је рекао да су приходи буџета повећани за седам одсто у односу на прошлу годину, док су расходи повећани за 2,4 одсто и да је договорен минимални раст пензија и плата од 0,5 одсто у октобру и априлу, односно један одсто у октобру 2014. године.

Ребалансом се, како каже министар финансија, ишло на смањење расхода, јер се у оваквој економској ситуацији не може ни размишљати о повећању пореза на приходној страни.

"Једино што можемо да урадимо је повећање наплате, јер се пореске стопе неће мењати. Решење је смањење расхода, боља наплата прихода и системске мере штедње у јавном сектору", напоменуо је Динкић.

Динкић је рекао да ће Србија имати раст БДП у овој години од два одсто, али је неопходно да он расте од четири до шест одсто, како би грађани осетили побољшање животног стандарда.

Министар финансија је указао да су пакетом мера предвиђене структурне реформе, почетак реструктуирања постојећих друштвених предузећа, реформа јавних предузећа, што подразумева повлачење државе из управљања, односно власништва.

Говорећи о ЈП Путевима Србије, Динкић је истакао да се та фирма од данас уводи у систем ПДВ и да више неће бити покривања неосигурнах депозита, као што је био случај са "Агробанком", већ само осигураних у вредности до 50.000 евра.

Министар Динкић је представио и предлог за решавање питања друштвених предузећа, па ће оне компаније које ништа не раде, а примају субвенције, ићи у стечај, док ће у онима које фиктивно послују раднцима бити исплаћене отпремнине од 300 евра по години стажа.

Предузећима која позитивно послују, а имају дугове из прошлости, помоћи ћемо да репрограмирају другове и пустити их да самостално послују на тржишту, рекао је Динкић и додао да ће за 66 предузећа бити објављен оглас за продају, јер немају системски значај, па ће се видети да ли за њих има купаца.

Скупштина Србије није прихатила предлог ДС да се време расправе продужи на 10 сати.

Опозиција не подржава ребаланс

Посланици опозиционих странака у Скупштини Србије поручили су да неће подржати ребаланс буџета који је предложила Влада Србије, називајући га "буџетом за отпуштање радника", са роком трајања од 90 дана.

Посланик ДС-а Божидар Ђелић рекао је да ребаланс илуструје неспособност владе и да је "буџет за отпуштање", јер ставка која се повећава за чак пет милијарди динара је транзициони фонд, односно, новац за отпремнине.

Он је рекао да се смањују издвајања за запошљавање и пољопривреду, због чека посланици ДС неће подржати ребаланс.

Посланик ДСС-а Ненад Поповић најавио је да та странка неће подржати ребаланс, јер нико не гарантује да дефицит који је планиран на 177 милијарди динара неће превазићи ту суму.

Шеф посланичке групе Либерално демократске партије Чедомир Јовановић је рекао да је рок ребаланса 90 дана и да се њиме неће стабилизовати економске прилике.

Јовановић је подсетио да је буџетом за 2013. дефицит планиран на 120 милијарди, што је премашено за мање од шест месеци и да је свима јасно да ће дефицит ићи и преко 200 милијарди ове године.

Посланичке групе Савеза војвођанских Мађара, Заједно за Србију и Српског покрета обнове критиковале су предлог ребаланса буџета, а Савез војвођанских Мађара и Заједно за Србију најавили су да га неће подржати.

Нова Србија ће подржати предложени ребаланс овогодишњег државног будџета, јер сматра да је то суочавање с реалношћу, рекла је посланица те странке Дубравка Филиповски.

На дневном реду ванредне седнице парламента су и измене финансијских планова социјалних фондова, као и Закона о буџетском систему и Закона о пензијском и инвалидском осигурању.

На захтев Владе, по хитном поступку расправља се и о Предлог закона о преузимању обавеза Јавног предузећа "Путеви Србије" према привредним друштвима по основу неизмирених обавеза и претварању тих обавеза у јавни дуг Републике Србије.

На дневном реду су и измене Закона о преузимању обавеза здравствених установа према веледрогеријама по основу набавке лекова и медицинског материјала и претварању тих обавеза у јавни дуг Републике Србије.

Биће разматрани и предлози закона о рачуноводству, ревизији и факторингу, као и неколико међудржавних спорузума.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво