Читај ми!

Девенпорт: Што пре почетак преговора са ЕУ

Влада у Лондону жели да што пре дође до почетка преговора Србије са ЕУ, поручио амбасадор Велике Британије у Србији Мајкл Девенпорт. Надам се да постоји шанса да дође до споразума Београда и Приштине, рекао је британски амбасадор.

Надам се да постоји шанса да дође до споразума Београда и Приштине, изјавио је ФоНету амбасадор Велике Британије у Србији Мајкл Девенпорт и нагласио да влада у Лондону жели да што пре дође до почетка преговора Србије са Европском унијом.

Девенпорт је оценио да би договор две стране следеће недеље у Бриселу представљао значајан допринос нормализацији односа и напоменуо да би то би позитивно утицало на цео регион, као и на ситуацију на југу Србије.

Сви су јединствени у нади да ће доћи до конкретног напретка, истакао је Девенпорт и додао да низ састанака на високом политичком нивоу представљају позитивну поруку, што је случај и са недавним састанком Томислава Николића и Атифете Јахјаге у Бриселу.

"Наравно да желимо конкретан напредак у осмој рунди дијалога. Пре свега је битно да видимо напредак у вези са општом нормализацијом односа између Београда и Приштине", прецизирао је Девенпорт.

"Видљив и одржив напредак је критеријум Европског савета, али је то такође и оно што желе да виде грађани и на Косову и у Србији", оценио је Девенпорт.

Упитан о датуму почетк преговора Србије са Европском унијом, Девенпорт је одговорио да све зависи управо од оцене Европског савета да ли су испуњени сви критеријуми дефинисани у децембру прошле године.

Како је подсетио, то су критеријуми који се односе на имплементацију постојећих споразума, закључење нових споразума, телекомуникације и струју, и уопште одржив и видљив напредак у односима.

"Наравно да би договор у Бриселу следеће недеље представљао значајан допринос нормализацији односа", прецизирао је Девенпорт, напомињући да не би било на месту да он коментарише детаље у вези са могућим споразумом, због тога што није укључен у преговоре.

У овој етапи разговора стварно не знамо како ће бити третирани аспекти положаја српске заједнице на Косову, али се надам да постоји реална шанса да дође до споразума, истакао је Девенпорт.

Мислим да је то заједнички циљ свих учесника у овим преговорима, сматра Девенпорт.

Осим дијалога, важан наставак реформи

Упитан о шпекулацијма да ће међу условима бити и пристанак Србије да Косово буде примљено у Уједињене нације, Девенпорт је одговорио да то "у овом тренутку није у питању".

"Европски савет је прецизирао критеријуме који се тичу нормализације односа. То је, пре свега, оно што је важно и желимо да видимо одрживи напредак у нормализацији односа. То је најбитнија ствар у овом тренутку", поновио је Девенпорт.

Он је подсетио на то да је Европски савет прошлог децембра прецизирао да у Србији жели и наставак свих релевантних реформи, које су потребне за европске интеграције.

Пре састанка Савета у јуну, Европска комисија ће оценити напредак у тим реформама, додао је Девенпорт, али је нагласио да су све чланице ЕУ позитивно оцениле напредак Србије у реформама.

Он је, међутим, напоменуо да то "не значи да је дошло до неког тренутка да можемо да станемо", јер су реформе стални процес.

"Моја влада жели да дође што пре до почетка преговора", истакао је Девенпорт, али је поновио да је неопходно да се испуне прецизни критеријуми који се тичу односа Београда и Приштине.

На питање да ли постоји политичка воља у Србији да се усвоји Нацрт закона о јавном информисању, Девенпорт је одговорио да му се "чини" да политичка воља постоји.

"Радујем се због тога што је дошло до отворених јавних дискусија о новом закону, не само у Београду, већ по целој Србији", истакао је Девенпорт и подсетио да у земљама ЕУ не постоји прецизан модел о томе како би требало да изгледају медијска сцена и медијске структуре.

Србија би требало да нађе свој пут и решење које би најбоље одговарало њеним условима, рекао је Девенпорт, али је поручио да је, при томе, и на медијском тржишту веома важна конкуренција, као и поштовање свих закона који се тичу заштите те конкуренције.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво